nieuws

Overname Delta Lloyd hét nieuws van 2016

Branche 3906

Overname Delta Lloyd hét nieuws van 2016

De overname van Delta Lloyd is door bezoekers van amweb met overgrote meerderheid (61%) gekozen tot het nieuws dat de verzekeringsbranche in 2016 typeerde. Dit blijkt uit de wekelijkse poll op amweb. De strijd van de CFD tegen het provisieverbod (13%), de al dan niet bemiddelende rol van Rob Goedhart in de Interbankkwestie (9%), de inperking van de boeterente bij hypotheken (9%) en de beursgang van ASR (8%) volgen op gepaste afstand.

Voor Delta Lloyd zat het venijn in 2016 duidelijk in de staart. Een chronologie:

  • Half maart kreeg de verzekeraar nog, zwaarbevochten, toestemming voor een nieuwe aandelenemissie. Daarmee wilde Delta Lloyd haar toen verslechterde solvabiliteitspositie opkrikken.
  • In dezelfde periode maakt Delta Lloyd ook bekend nauw te gaan samenwerken met Voogd & Voogd op het gebied van particuliere schade. De serviceprovider neemt vanaf 2017 het volledige beheer van de portefeuille over.
  • Begin april 2016 wordt duidelijk dat Delta Lloyd met de aandelenemissie 660 miljoen euro aan nieuwe kapitaal heeft opgehaald. Ook de topmannen Hans van der Noorda en Clifford Abrahams kopen aandelen van hun werkgever.
  • Eind juni blijkt Delta Lloyd na de Brexit een kwart minder waard. Net als andere banken en verzekeraars heeft Delta Lloyd last van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten omdat beleggers op dat moment eerder kiezen voor staatsobligaties in plaats van aandelen.
  • Op 5 oktober doet Nationale-Nederlanden een eerste bod op Delta Lloyd.
  • Op 7 oktober wijst Delta Lloyd dit bod van de hand. De financiële voorwaarden van NN’s voorstel zijn volgens Delta Lloyd “geen acceptabele basis” zijn voor een overname.
  • Op diezelfde dag geeft Aegon-topman Alex Wynaendts aan geen brood te zien in een overname van Delta Lloyd. De verzekeraar vindt haar positie in Nederland sterk genoeg en richt liever de pijlen op het buitenland.
  • 28 oktober meldt het Financieele Dagblad dat een akkoord tussen Delta Lloyd en NN over een aangepast overnamebod nog ver weg is.
  • 17 november stelt NN-topman Lard Friese tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers vast nog steeds Delta Lloyd te willen overnemen.
  • Op 23 december is de kogel door de kerk. NN neemt Delta Lloyd over. Het merk Delta Lloyd verdwijnt van de markt.

Om nog eens terug te kunnen kijken op het afgelopen jaar heeft de redactie van am:magazine de beste artikelen van het afgelopen jaar voor u gebundeld.
Vul uw gegevens in en u ontvangt per mail deze gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Deze week willen wij van u weten hoe denkt over de steeds verder gaande robotisering in de branche. Japanse toestanden of een onvermijdelijke realiteit ook in Nederland?

[poll77]

 

Reageer op dit artikel