nieuws

Lakeman trekt opnieuw ten strijde tegen DNB

Branche 1536

Lakeman trekt  opnieuw ten strijde tegen DNB

Er schort nog steeds van alles aan de manier waarop De Nederlandsche Bank (DNB) haar bevoegdheden inzet bij het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen. Dat vindt voorzitter Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Later deze week zet Lakeman uiteen op welke wijze in zijn optiek DNB zich nog bezondigt aan het gebruik van oneigenlijke (machts)middelen en tot welke schadelijke gevolgen dat leidt.

De beschuldigingen van Lakeman op het misbruik van bevoegdheden en het geven van onwettige aanwijzingen door DNB wordt ondersteund door ervaringen van voormalig DNB-toezichthouder Arno Eijgenraam. Hij werkte 22 jaar bij DNB.

‘Kritische denkers leggen het steeds vaker af tegen ja-knikkers’

In juni 2015 bekritiseerde Lakeman mede op basis van een door hem geschreven rapport de DNB-toetsingspraktijken. Hij signaleerde zowel een gebrek aan kennis als een misbruik van bevoegdheden. Volgens Lakeman leidt de werkwijze van DNB er toe dat in de financiële sector onafhankelijke, kritische denkers het steeds vaker afleggen tegen ja-knikkers.

Aanpassing op onderdelen

Mede naar aanleiding van de in de zomer van 2015 door Lakeman geuite kritiek paste DNB het toetsingsbeleid begin 2016 op onderdelen aan. Zo kregen bestuurders en commissarissen de gelegenheid om bij het afnemen van hun toets een adviseur mee te nemen en mochten er geluidsopnames worden gemaakt. Maar DNB deed volgens Lakeman niets voor (wellicht) ten onrechte afgetoetste bestuurders en commissarissen.

800 instellingen geliquideerd

Mede via het in 2014 door hem begonnen www.meldpuntdnb.nl ontvangt Lakeman informatie over de werkwijze van DNB jegens kleinere pensioenfondsen en verzekeraars. In die categorie zijn de laatste jaren circa 800 instellingen geliquideerd.

Reageer op dit artikel