nieuws

Jan Veldsink: ‘Overname Delta Lloyd is gewoon niet goed voor de branche’

Branche 6537

Jan Veldsink: ‘Overname Delta Lloyd is gewoon niet goed voor de branche’

Service provider VCN hield zijn 17e nieuwjaarsbijeenkomst gisteren in het Efteling-theater en topman Jan Veldsink van het familiebedrijf hield er een verhaal dat allerminst sprookjesachtig was. Veldsink: “Nationale Nederlanden dat Delta Lloyd overneemt? Dat is gewoon niet goed voor de branche”.

In de zaal zaten ruim 600 tussenpersonen die door Rolf van der Beek van VCN welkom werden geheten. Hij zei: “In 2017 zijn we de grootste onafhankelijke distributiepartij in de financiële sector.”

Hij bracht het thema van de bijeenkomst naar voren, dat ook het motto van het familiebedrijf is: Verbinden en Verrassen. “Als wij dat kunnen dan kan iedereen het”, zei Van der Beek tegen de adviseurs in de zaal. “De mens moet centraal staan. Interesse in de klant is essentieel.”

Gesprek met verzekeraar

En dat was ook het thema van de toespraak van Jan Veldsink (70), de pater familias van de Veldsink Groep. “Ik had laatst een gesprek met een verzekeraar over een issue en die vertelde me dat wij kennelijk iets heel goed doen. Maar hij wist eigenlijk niet precies wat dan”, zei Veldsink tegen de zaal. “Ik dacht dat als iemand nu nog niet begrijpt wat wij doen, het ook geen zin meer heeft om dat uit te leggen. En dat is dan iemand die zo veel zaken met je doet en die heeft geen idee waarom wij zo hard groeien. Ik moet geen energie meer stoppen in zaken die niets opleveren. Aan het intermediair  kunnen we het blijkbaar wel uitleggen.”

Verzekeraars weten het gewoon niet meer

Hij vindt dat adviseurs nog altijd een taak hebben in het veld. Zeker nu de verzekeringsmaatschappijen het zo moeilijk hebben. “Ze weten het gewoon niet meer”, zegt Veldsink. “Die consolidatieslag gaat echt keihard door. Ik eet geen boterham minder om de overname van Delta Lloyd door NN. Maar is het goed voor de branche? Nee, dat is het niet. Het is pure verschraling. Ik snap de argumenten wel, maar het is niet goed voor ons. Wat is er gebeurd in al die torens van de grote verzekeraars? Dat is echt niet fijn. Rabobank boekt 700 miljoen af op Achmea. Delta Lloyd legt particulier schade bij Voogd en Voogd. Er wordt overal fors gereorganiseerd. Het is ook echt nodig. Ik hoorde laatst professor Arnoud Boot over de financiële sector spreken en hij vertelde dat we nog niets gezien hebben. Het geld klotste ooit bij de verzekeraars naar binnen, maar die tijd van welvaart is voorbij. De sanering staat pas aan het begin en komt er nog harder aan: Boot meent dat slechts een vierde van de werknemers zijn baan zal houden. En toch moeten die klanten bediend worden en dat kunnen wij heel goed.”

Nee tegen 10 miljoen omzet

Veldsink heeft het eerder gehad over keuzes maken. Hij wilde helemaal niet de grootste worden (inmiddels 45 miljoen euro omzet), maar wel de meest onafhankelijke partij. Overnames moeten bij het DNA van de Veldsink Groep passen, zegt hij. “Het afgelopen jaar heb ik ‘nee’ gezegd tegen 10 miljoen omzet. Omdat de mensen daarachter niet bij ons passen.”

Elkaar sterker maken

Tot slot zei Veldsink tegen de adviseurs: “Iedereen heeft een steuntje in de rug nodig. Wij willen dat steuntje geven aan de onafhankelijke adviseur. Aan de hele branche. Als wij elkaar sterker maken dan wordt 2017 gewoon een goed jaar”.

 

 

Reageer op dit artikel