nieuws

Herdink en Goedhart dé gangmakers van 2016 op amweb

Branche 5037

Herdink en Goedhart dé gangmakers van 2016 op amweb

Is Rob Goedhart nou wel of geen kredietbemiddelaar? Die vraag hield niet alleen de AFM en Goedhart zelf bezig; deze kwestie zorgde in 2016 ook voor een storm aan reacties op amweb. Goedhart voert de top 10 met meest spraakmakende artikelen aan, en sluit die ook af. Andere gangmaker vorig jaar was Edwin Herdink, met liefst drie top 10-noteringen.

Rob Goedhart van de Stichting Geldbelangen kwam in 2016 onder vuur te liggen van de Autoriteit Financiële Markten. Goedhart hielp enkele honderden klanten van Interbank met het omzetten van hun doorlopende ‘wurgkrediet’ met rentepercentages oplopend tot 14 %, maar heeft volgens de AFM niet de daarvoor benodigde vergunning. Het was Goedhart zelf die deze kwestie in een blog in de openbaarheid bracht. De reactie van de AFM hierop – ‘Goedhart is kredietbemiddelaar’ – maakte de tongen pas echt goed los: met 111 reacties, het meest becommentarieerde bericht van 2016.

400 klanten
We zien bemiddelaar Goedhart ook terug als hekkensluiter in de top 10. Het bericht dat 400 mensen zich al bij hem meldden voor aanpassing van hun wurgkredieten, zorgde voor 58 reacties. Kassa kwam met die cijfers, precies een week voordat de AFM in hetzelfde tv-programma haar definitieve oordeel naar buiten bracht: Goedhart vervulde de rol van kredietbemiddelaar en had daarvoor een vergunning nodig. Die Goedhart overigens ook toen nog weigerde aan te vragen.

Herdink fileert provisieverbod
Naast Goedhart zorgde Edwin Herdink voor de nodige reuring op amweb. De voorman van de Commissie Financiële Dienstverlening fileerde alvast het provisieverbod: “Dat er wat moet veranderen staat vast, want met het huidige verbod is de klant steeds meer overgeleverd aan zijn eigen onkunde en de productiehonger van de aanbieder”. Voor- en tegenstanders van het provisieverbod buitelden in januari 2016 over elkaar en over Herdinks standpunt heen: 78 reacties.

Aegon zet intermediair buitenspel
Eerder die maand tikten de bezoekers al driftig in het reactieveld (76 reacties), toen Herdinks commissie Aegon op de vingers tikte. De verzekeraar had al zijn producten via ‘Mijn Aegon’ online toegankelijk gemaakt voor zijn klanten. Op zichzelf een “goede stap”, aldus bracheorganisatie CFD, maar, concludeerden Herdink en co, zo wordt het intermediair “schaamteloos door Aegon buitenspel gezet”.

De derde top 10-notering van Herdink ging opnieuw over het provisieverbod. De Kamercommissie voor Financiën maakte in juni bekend de vragen van de CFD over de botsing van het provisieverbod met EU-wetgeving voor te leggen aan minister Dijsselbloem van Financiën. Tot vreugde van de CFD-voorzitter.  “Het geeft aan dat de rechtmatigheid van het provisieverbod niet klip en klaar is.” Het resultaat: 72 reacties voor Herdink en de CFD. En daar blijft het vast niet bij. De evaluatie van het provisieverbod zal in 2017 ongetwijfeld de tongen in beroering blijven brengen.

Fred de Jong en Nico van Koesveld
Ook Fred de Jong en Nico van Koesveld roerden zich. De bezoekers reageerden 91 keer op de blog van financieel adviseur Van Koesveld over de provisiemisser van Jan Kees de Jager. Een bericht over het betoog van financieel onderzoeker Fred de Jong dat klanten bij een onafhankelijk adviseur niet meer keus krijgen dan bij een gebonden adviseur kreeg 72 reacties.

Andere top 10-noteringen waren er voor berichten over de onjuiste voorlichting aan hypotheekoverstappers (75 reacties), over klachteninstituut Kifid dat claimbureau ClaimConcept het recht had ontzegd als belangenbehartiger op te treden (66 reacties) en over de inbraak (58 reacties) waar Jan Pieter van der Helm over vertelde op am:innosurance. De blog van Michiel van Vugt over het einde van de hypotheekadviseur leverde 59 reacties op.

De complete top 10
AFM: Goedhart functioneert nu als kredietbemiddelaar, 16 augustus 2016, 111 reacties.
De provisiemisser van Jan Kees de Jager, 28 juni 2016, 91 reacties.
Evaluatie provisieverbod (2): Edwin Herdink, 20 januari 2016, 78 reacties.
CFD: ‘Aegon zet intermediair buitenspel’, 8 januari 2016, 76 reacties.
Stichting Hypotheekclaim: ‘Tienduizenden overstappers verkeerd voorgelicht’, 2 februari 2016, 75 reacties.
CFD bereikt doel: vragen provisieverbod komen aan bij Dijsselbloem, 10 juni 2016, 74 reacties.
‘Niet meer keus bij onafhankelijk adviseur’, 19 februari 2016, 72 reacties.
Kifid wijst claimbureau beleggingsverzekeringen de deur, 15 november 2016, 66 reacties.
Het einde van de hypotheekadviseur, 3 juni 2016, 59 reacties.
Innosurance: Jan Pieter van der Helm (IG&H) over zijn inbraak en hoe verzekeraar en adviseur falen, 29 juni 2016, 58 reacties.
400 mensen meldden zich bij Goedhart voor aanpassing wurgkrediet, 5 september 2016, 58 reacties.

Beste van am:magazine 2016
Om terug te blikken op 2016 heeft de redactie van am:magazine de beste artikelen van het afgelopen jaar voor u gebundeld. Van Brexit tot het verdwijnen van het merk Delta Lloyd: u leest er alles over in onze gratis special ‘Het beste van 2016’.

Reageer op dit artikel