nieuws

Forse boete voor omzeilen provisieverbod: verzekeraar betaalde medewerkers assurantiekantoor

Branche 4794

Forse boete voor omzeilen provisieverbod: verzekeraar betaalde medewerkers assurantiekantoor

De AFM heeft op 29 december 2016 een boete van € 80.000 opgelegd aan ABF Adviesgroep uit Oldenzaal. De heer Loohuis die de leiding heeft bij ABF krijgt een boete van € 5.000. De boetes zijn opgelegd omdat ABF van een verzekeraar provisie heeft ontvangen voor het bemiddelen in uitvaartverzekeringen. Het is de eerste keer dat een financieel dienstverlener wordt beboet voor het overtreden van het provisieverbod.

Assurantiekantoor ABF heeft volgens de AFM geprobeerd het provisieverbod te omzeilen door met een verzekeraar (de AFM zegt niet welke) af te spreken dat 4 werknemers van ABF op haar loonlijst werden geplaatst. De verzekeraar heeft een jaar lang de salariskosten van deze werknemers voldaan. Het klantenbestand werd voor € 1 verkocht aan dezelfde verzekeraar.

Verkapte provisie
Feitelijk veranderde er nauwelijks iets, zo meldt de AFM. “De werknemers bleven vanuit het kantoor van ABF werken en werden aangestuurd door Loohuis, die overigens zelf ook werd betaald door de verzekeraar (totaal € 64.377). De AFM vindt daarom dat er sprake is van verkapte provisieverstrekking. Klanten zijn niet op de hoogte gesteld van deze afspraken.”

De samenwerking tussen ABF en de verzekeraar heeft geduurd van 1 mei 2013 tot 8 mei 2014. De AFM vindt een boete van €100.000 voor zowel ABF als Loohuis in dit geval passend. De boete voor ABF is teruggebracht tot €80.000 en de boete voor Loohuis tot €5.000, omdat zij een hogere boete niet kunnen betalen.

AFM-woordvoerder Nicole Reijnen kan geen mededelingen doen over de identiteit van de verzekeraar. Ook kan zij niet aangeven of de verzekeraar ook een boete tegemoet kan zien. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

Reageer op dit artikel