nieuws

Verbond schaart zich niet achter vuurwerkverbod

Branche 1582

Verbond schaart zich niet achter vuurwerkverbod

Anders dan Achmea is het leeuwendeel van de leden van het Verbond van Verzekeraars geen voorstander van een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. Dit stelt de brancheorganisatie in reactie op het ondertekenen van het nationaal vuurwerkmanifest door Achmea. Wel zagen de verzekeraars de schade door vuurwerk tijdens de vorige jaarwisseling toenemen.

Achmea maakte vorige week haar steun bekend voor het nationaal vuurwerkmanifest van de oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen. Volgens hen zorgt de viering van Oud en Nieuw in z’n huidige vorm voor teveel letsel, schade en maatschappelijke overlast. Ze pleiten er daarom voor om vuurwerk alleen nog maar te laten afsteken door professionals. Het manifest is inmiddels door meer dan 1.000 organisaties en 35.000 particulieren ondertekend.

Schade vooral door illegaal vuurwerk, onjuist afsteken en vandalisme
De meeste leden van het Verbond zijn volgens de brancheorganisatie echter nog niet toe aan een vuurwerkverbod voor consumenten. “Het Verbond is voor veiligheid en is dan ook enthousiast over initiatieven voor (veilige) vuurwerkshows in gemeenten en vuurwerkvrije zones. Het Verbond ziet ook dat er over de gevolgen van het afsteken van vuurwerk door consumenten steeds meer discussie is en juicht een goed debat hierover ook toe. Het Verbond pleit echter niet voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. De meeste schade ontstaat door illegaal vuurwerk, het onjuist afsteken van legaal vuurwerk en vandalisme (al dan niet onder invloed van alcohol en/of drugs). Goede voorlichting over het afsteken van legaal vuurwerk en adequate handhaving is van groot belang, zodat Oud & Nieuw voor iedereen een feest is en blijft.”

Schade vorige jaarwisseling hoger dan in prognose
Vuurwerkschade kostte de verzekeraars tijdens de jaarwisseling 2015/2016 wel meer dan aanvankelijk gedacht. In totaal was er voor € 14,3 mln euro schade, waar in de eerste prognose rekening werd gehouden met een schade die € 3 mln lager lag. Daarmee komt een einde aan de daling van de vuurwerkschade die vanaf de jaarwisseling 2011/2012 (€ 15,4 mln schade) werd ingezet. Tijdens de jaarwisseling 2014/2015 lag de schade nog op € 12,5 mln.

Reageer op dit artikel