nieuws

Minister Dijsselbloem: ‘Beloningsverschillen in financiële sector zijn niet meer te verdedigen’

Branche 5275

Minister Dijsselbloem: ‘Beloningsverschillen in financiële sector zijn niet meer te verdedigen’

In een interview met het FD benadrukt Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, dat zijn bemoeienis met de financiële sector terecht is. “In mijn opvatting zijn bedrijven vormen van gemeenschap.”

Het FD spreekt met Dijsselbloem over het belang van vertrouwen. De krant vraagt hem of de Tweede Kamer niet bij voortduring olie op het vuur gooit door het voeden van het maatschappelijk wantrouwen tegen de financiële sector om stemmen te winnen.

Dijsselbloem: “De Kamer concentreert zich terecht op dingen die niet goed gaan. Ik ben voor die vraag vatbaarder als de problemen echt zijn weggewerkt. Maar als ik in een Kamerdebat over rentederivaten of woekerpolissen zit, kan ik niet verwachten dat er een genuanceerd verhaal komt dat het de schuld van de consument zelf was.”

Is Dijsselbloem een activist?
In de afgelopen vier jaar bemoeide Dijsselbloem zich actief met de financiële sector, als bewindsman en als aandeelhouder. Commissarissen bij onder meer SNS Reaal, ABN Amro en de AFM zijn niet blij met zijn interventies. Dijsselbloem wordt omschreven als een activist.

Dijsselbloem: “Dat lijkt me een goede titel.”

Minister fietst overal doorheen
Nederland kent het stakeholdermodel, waarin commissarissen de belangen van alle belanghebbenden wegen en aandeelhouders een van die stakeholders zijn. De overheid heeft ook bewust de NLFI (NL Financial Investments) tussen de politiek en de staatsbanken geplaatst om die deelnemingen geen speelbal te laten zijn van politieke sentimenten. De minister fietst daar doorheen, meent het FD.

Dijsselbloem: “Mijn bemoeienis is volstrekt terecht. De samenleving hecht een groot maatschappelijk belang aan dit aandeelhouderschap. En er is het financiële belang van de belastingbetaler. Ik vind het ingewikkeld me voor te stellen dat de overheid het wel belangrijk vindt om aandelen in banken of andere staatsbedrijven te hebben en er vervolgens volstrekt passief naar het plafond te moeten kijken. In de nota staatsdeelnemingenbeleid hebben we precies omschreven waar onze verantwoordelijkheid ligt als aandeelhouder: bij de strategie, bij grote investeringsbeslissingen, het normrendement en bij benoemingen en beloningen.”

Nederland is een buitenbeentje
Hoge beloningen lijken voor de minister een rode doek, meldt het FD. Bij SNS Reaal eiste hij zelfs uitgekeerde vertrekvergoedingen terug en zette hij commissarissen onder druk. Nederland is ook een buitenbeentje in Europa als het gaat om de hoogte van de variabele beloning.

Dijsselbloem: “Ik heb er geen probleem mee dat je aan het hoofd van een grote organisatie goed verdient. Maar de beloningsverschillen zijn niet meer te verdedigen. In een grote organisatie waar je gewoon in dienst bent, moet je niet alleen kijken naar wat elders wordt verdiend. Men verhoudt zich niet meer met de mensen onder in de organisatie. In mijn opvatting zijn bedrijven vormen van gemeenschap. Die hele discussie nu van volk versus elite heeft hiermee te maken. Ik heb niks tegen elites. Maar de vraag is: hoe verhouden ze zich tot de samenleving. Voelen ze zich verantwoordelijk of kijken ze alleen naar hun eigen prerogatieven en naar de collega’s in de City. Juist als je tot de elite behoort heb je grote verantwoordelijkheid voor de mensen die onder je werken.”

Reageer op dit artikel