nieuws

Lard Friese bevestigt: merk Delta Lloyd verdwijnt, Ohra en BeFrank blijven

Branche 6520

Lard Friese bevestigt: merk Delta Lloyd verdwijnt, Ohra en BeFrank blijven

Lard Friese bevestigde het vanochtend in de persconferentie: het merk Delta Lloyd verdwijnt. “Het NN-merk wordt het merk van de nieuwe combinatie. Wel zullen we de merken Ohra en BeFrank behouden.” Friese liet verder weten dat er in het bestuur van de nieuwe combinatie geen plaats is voor Delta-Lloydbestuurders. “Het bestuur van NN wijzigt niet.”

Lard Friese en Hans van der Noordaa stonden vanochtend de pers te woord in Den Haag op het hoofdkantoor van NN. Friese, die een fitte indruk maakte, nam als eerste het woord. “This is a very important event. But it will not be easy. Execution is key!” Hij heette de medewerkers van Delta Lloyd welkom en erkende dat deze operatie veel van alle personeelsleden zal vragen.

Onontkoombaar
Hans van der Noordaa kreeg daarna het woord. Hij zei: “Ik ben blij dat er aan een periode van onzekerheid een einde is gekomen.” Volgens Van der Noordaa is Delta Lloyd lang succesvol geweest in haar stand alone strategie, maar maakten Solvency II in combinatie met het Nederlandse sterk concurrerende verzekeringslandschap deze overname bijna onontkoombaar. “Uiteindelijk draait het om schaal en efficiency en een gezonde balance sheet. Dat geeft onze polishouders ook meer zekerheid.”

Personeel
Friese wilde niet ingaan op de gevolgen voor het personeel. Het samengaan levert een kostenvoordeel van € 150 miljoen op. “Maar die zit in heel veel dingen”, zei Friese. “Personeel is daar een onderdeel van.” Maar consequenties heeft het zeker. “Er is nu eenmaal overlap. That’s a reality.” Friese beloofde dat er met de grootste zorg en respect zal worden omgegaan met die reducties.

Hoofdkantoor
Hij zei ook dat de nieuwe combinatie de goede relatie met het Nederlandse intermediair zal voortzetten. “Zij zien twee bedrijven samengaan, maar we bieden ze een heel brede range aan producten.” De NN-topman bevestigde dat het merk Delta Lloyd verdwijnt. “Het NN-merk zal het merk van de nieuwe combinatie zijn.” Wel blijven de namen Ohra en BeFrank behouden, gaf Friese aan. Tijdens de persconferentie werd ook duidelijk dat het hoofdkantoor van Delta Lloyd in Amsterdam nog drie jaar wordt aangehouden, maar daarna zal sluiten.

Bestuur
Dat het duidelijk om een overname en niet om een fusie gaat, blijkt ook uit het feit dat de executive board van Nationale-Nederlanden als gevolg van de transactie niet zal wijzigen. Er is daar geen plaats voor leden van het bestuur van Delta Lloyd. “We zullen hen mogelijkheden bieden in het nieuwe bedrijf”, beloofde Friese. “Daarbij geldt het principe: best person for the job.” Ook geldt dat NN zeggenschap heeft over de samenstelling van het bestuur van Delta Lloyd zolang de integratie nog geen feit is.

De Raad van Toezicht van Delta Lloyd zal bestaan uit drie nieuwe leden die NN Group zal aanstellen en twee leden van de huidige RvT. Deze zogenoemde Continuing Members gaan in een later stadium ook over naar de NN Group Supervisory Board.

Friese liet weten dat NN Group er naar streeft om het zogenoemde Offer Memorandum op 28 december bij de AFM in te leveren ter goedkeuring. De twee partijen verwachten dat in het tweede kwartaal van 2017 de overname zijn beslag krijgt.

Reageer op dit artikel