nieuws

Jurjen Oosterbaan: ‘Verzekeraars waren de dealers, tussenpersonen de verslaafden’

Branche 6880

Hij is al 25 jaar het Orakel uit Hoevelaken. Niemand kent de intermediaire branche in Nederland zo goed als hij. Zijn Bureau D&O bestaat 25 jaar en wordt alom gerespecteerd. En Jurjen Oosterbaan spreekt zich uit, in een groot interview met am:magazine.

Jurjen Oosterbaan: ‘Verzekeraars waren de dealers, tussenpersonen de verslaafden’

Oosterbaan werkte in die 25 jaar voor intermediair én verzekeraars. Iets dat hem nooit wordt nagedragen. Hij zegt: “Eigenlijk alles wat we voor verzekeraars en banken doen, heeft te maken met het beter laten functioneren van de relatie aanbieder-adviseur. Maar ook om via de aanbieder de onafhankelijk adviseur beter richting de consument te positioneren. Ik geloof niet dat er in dat kader werkzaamheden door ons zijn verricht waar het intermediair verbolgen over zou kunnen zijn.” Hij deed bijvoorbeeld de PR voor Arno Dolders van Legal&General. Zou hij hetzelfde doen voor Marco Keim van Aegon? “Ja. Want Marco is niet intermediairvijandig. Voor een direct writer zou ik het niet doen. Of voor hypotheek24.”

Samenwerking binnen intermediair
Daarnaast doet hij veel onbezoldigd werk. Na zijn recente hartstochtelijke pleidooi voor meer samenwerking binnen het intermediair stelde hij bijvoorbeeld CFD en Adfiz voor om samen de niet georganiseerde adviseurs aan te schrijven en ze te bewegen tot aansluiting bij een van de clubs. Hij zette ook zelf eens een actie op touw. “We hebben het wel eens geprobeerd met D&O en adviseurs aangeschreven: als je meedoet dan gaan we je belangen behartigen. We vroegen niet meer dan € 50. We zouden aan de slag gaan als we 500 adviseurs haalden. Maar we kregen niet meer dan 100 adviseurs aan onze kant.”

NVA
Over de huidige relatie intermediair-verzekeraar zegt hij: “Er was een tijd dat verzekeraars alleen maar via tussenpersonen werkten. Dan werd de directie van een verzekeraar op de burelen van de NVA ontboden omdat ze van plan waren iets direct richting consument te doen. Het intermediair was dominant. Multichanneling was verboden. Nu zien we veel verzekeraars die eigenlijk bezig zijn afscheid te nemen van het intermediair. Ze geloven niet dat het intermediair toekomst heeft. Wij zeggen dan: ‘Denk na! Is dat wel zo?’ Bij veel maatschappijen is de kennis over het intermediair verdwenen. Dan krijg je fouten en misverstanden. Mijn gevoel is nu dat er toch wel partijen zijn die terugkeren naar het intermediair. ABN Amro, Rabobank en andere partijen ook.”

Waar blijft de tweede boete?
Hij heeft ook een boodschap aan minister Jeroen Dijsselbloem: “Zorg ervoor dat advies toegankelijk blijft. Als het provisieverbod daar niet voor zorgt, pas het dan aan. Ik zou de aanbieders ook veel sterker aanspreken op misstanden in het intermediair. Iedere aanbieder weet wie fout bezig is en heeft ook mogelijkheden om de branche schoner te maken. Ik zie boetes van de AFM voorbij komen die terecht zijn voor de adviseur, maar ik vraag me dan af waar de tweede boete blijft voor de aanbieder. Die zie je dan nooit. Je hebt dealers en verslaafden. De tussenpersoon was de verslaafde aan provisie en bonussen. Maar de verzekeraars waren de dealers. Ze kochten de productie. Je moet niet alleen naar de verslaafden kijken, maar ook naar de dealers.”

Geen monument
Oosterbaan zegt in het interview ook dat Bureau D&O niet zijn levenswerk is. “Als de vraag is of ik het kán loslaten, dan zeg ik: ‘Ja, dat kan ik’. Dit is niet mijn levenswerk. Dit pand is van mij. Is mijn bezit. Maar als ik er langs rijd, is het voor mij gewoon een gebouw. Ik ontleen er geen bijzondere voldoening of trots aan. Dat is misschien raar. Maar het is wel zo. Als ik stop, val ik niet in een zwart gat. En als er morgen een nieuwe naam op de gevel staat, dan hoop ik dat ze het goed doen. Het werk is leuk en bevredigend. Maar ik hoef geen monument voor mezelf.”

Het hele interview staat in nummer 28 van am:magazine en valt vandaag op de mat.

Reageer op dit artikel