nieuws

Job Steenland: ‘Géén uniforme werkwijze, wel een gemeenschappelijk doel’

Branche 974

Job Steenland: ‘Géén uniforme werkwijze, wel een gemeenschappelijk doel’

Van Campen en Dijkstra Verzekeringsadviseurs in Gorredijk gaat van drie directieleden naar één directeur. Zijn naam: Job Steenland, 35 jaar en uiterst gedreven. “Vanaf volgend jaar leid ik deze succesvolle onderneming met 35 medewerkers. Nu al leg ik me toe op die rol, al heb ik momenteel nog een collega-directeur naast me. Die neemt medio volgend jaar afscheid. Mijn taak: me volledig toeleggen op de bedrijfsstrategie en bedenken hoe we succesvol kunnen blijven.”

Dat succes moet na een historie van overnames voortkomen uit autonome groei. “We staan er heel goed voor. Recent namen we de verzuimportefeuille van De Friesland over. Daarmee zetten we een punt achter deze manier van groeien. We gaan nu volledig op eigen kracht verder. Ons onderscheidend vermogen zit in de service die áltijd persoonlijk is.”

Handen vrij voor de strategie
Tot voor kort had Job de leiding over de adviseurs van het kantoor. “Ik zat zelf ook nog met klanten aan tafel. Dat ik die taken overdraag aan een ander is jammer. Maar ik moet keuzes maken. Ik wil mijn handen vrij hebben om onze strategie te bepalen en uit te voeren.” Job neemt zijn rol serieus. Hij voert regelmatig gesprekken met collega-ondernemers over het ondernemerschap. “Hun belangrijkste tip? Dat ik mensen in mijn enthousiasme niet overrompel.” Dat advies neemt hij graag ter harte. “Ik ken mezelf, ik ben een emotioneel mens.”

‘Successen vieren we met taart’
Tegelijkertijd is dat ook zijn kracht. Successen worden gevierd met taart. En fouten maken mág, als er maar van wordt geleerd. “De communicatie verloopt heel informeel. Ik houd maandelijks een stand-up – zo noemen we dat hier – op dinsdagochtend. Dan praat ik iedereen tegelijk bij. Alle andere communicatie verloopt vooral individueel, persoonlijk. Veelal in gesprekken tussen de werkzaamheden door. Dan hoor ik hoe het gaat, waar mensen tegenaan lopen.” De medewerkers weten dankzij zijn openheid en gedrevenheid precies aan welke doelen ze werken. Niet dat het voorheen anders was, “want we hebben altijd strakke kaders en processen gehad. Die zijn voor het personeel altijd helder geweest. Op die basis bouw ik voort.”

Werken op je eigen manier
Met gemeenschappelijke doelen en een gemeenschappelijke belofte werken alle medewerkers aan de beste, persoonlijke service. “Iedereen mag daar binnen de afgesproken kaders invulling aan geven. Op zijn eigen manier. We hebben dan ook geen tijdregistratiesysteem. Dat zou teveel ‘knellen’. Door medewerkers ruimte te geven, haal ik het beste in hen naar boven. Of ze nu op onze binnendienst werken of als adviseur bij de klant aan tafel zitten.”

‘We nemen niet de gemakkelijke weg’
Van Campen en Dijkstra heeft particuliere en zakelijke klanten in heel Friesland. “Elke klant benaderen we persoonlijk. Hier gaan geen 2.000 mailings de deur uit om er 300 van verzilverd te zien. Dan zijn er nog altijd 1.700 die niets opleveren. We steken onze energie liever in 1-op-1-contact. Klanten waarderen dit. Het is niet de gemakkelijkste weg. Bijna altijd moeten we uitleggen waarom in onze abonnementen ook 25 euro aan advieskosten zit. We voelen dat overigens niet als ‘onszelf verdedigen’. Het hoort bij onze transparantie om dat toe te lichten. We merken dat het vertrouwen oplevert. Belangrijk in ons vak.”

‘Lof en hulde heb ik niet nodig’
“Niet dat we groot applaus krijgen, zo realistisch ben ik ook”, gaat hij door. “Daar is ons beroep niet naar. Er zullen nauwelijks mensen zijn die op hun vrije dag halsreikend uitkijken naar een gesprek met hun verzekeringsadviseur.” Job heeft bossen bloemen, expliciete lof en hulde niet nodig. “Het geeft mij erg veel voldoening om te kunnen concluderen dat we oprecht de service leveren die we beloven.”

Meer interviews uit deze reeks lezen? Laat u inspireren.

Reageer op dit artikel