nieuws

Delta Lloyd the week after: verschraling dreigt

Branche 9712

Delta Lloyd the week after: verschraling dreigt

Een week geleden werd definitief wat er al een paar maanden zat aan te komen. Delta Lloyd wordt overgenomen door NN Group en het merk wordt wat NN-topman Lard Friese betreft ook uit de markt gehaald. Drie marktkenners geven op verzoek van am: hun visie op de gevolgen van de overname voor het intermediair. Zorgen zijn er vooral over de diversiteit van het productaanbod dat overblijft.

Volgens Jurjen Oosterbaan, directeur van bureau D & O, past de overname van Delta Lloyd in de concentratiegolf die in de mondiale verzekeringswereld zichtbaar is. “Alle verzekeraars zijn bezig om hun kosten te verlagen door meer volume te genereren. Al kan ik me niet voorstellen dat NN Group het alleen maar doet om dominant te zijn op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Wellicht dat in het achterhoofd al nieuwe stappen in het buitenland spelen.”

Belang hechten aan de waarde van advies
Ook brancheorganisatie Adfiz zegt zich niet te verbazen over de consolidatie bij verzekeraars. Directeur Enno Wiertsema: “Niettemin is het zorgelijk als verzekeraars verdwijnen die groot belang hechten aan de waarde van advies. Met dat gegeven is het echter positief dat het nu een andere verzekeraar is die de waarde van advies belangrijk vindt die de overname doet en zich daarmee versterkt. Bekeken in de verwachte bredere consolidatietrend vinden wij het wel cruciaal dat er voldoende concurrentie blijft en daarmee voldoende keuze voor de klant.”

‘Zeker in dit geval is het echt hap, slik, weg wat de eigenheid van Delta Lloyd betreft’

Oosterbaan is daar niet zo zeker van. “NN heeft er baat bij om het productaanbod zoveel mogelijk te stroomlijnen. Daarmee wordt de diversiteit vanzelf minder. Het wordt min of meer één pot nat. Zeker in dit geval is het echt hap, slik, weg wat de eigenheid van Delta Lloyd betreft. Dat vindt het intermediair niet fijn, want dan valt er ook minder te adviseren. ”

Lange relatie met Delta Lloyd
“De fusie beperkt wel enigszins de keuze voor het intermediair, maar pas als beide organisaties volledig geïntegreerd zijn”, stelt zelfstandig onderzoeker Fred de Jong. “Het is zeer de vraag of intermediairs met een lange relatie met Delta Lloyd op den duur ook die relatie met Nationale-Nederlanden aangaan. Maar het biedt ook kansen, doordat NN meer slagkracht krijgt om betere producten te ontwikkelen en nieuwe bedieningsconcepten. Daar kan het intermediair van profiteren.”

Oosterbaan ziet echter nog een ander nadeel van de overname. “De mensen binnen de organisaties die nu moeten worden samengesmolten, gaan switchen. Het intermediair heeft daar een bloedhekel aan. Want laten we wel wezen, financiële dienstverlening blijft een peoples business en dan is het niet leuk als jouw vaste accountmanager moet verkassen van Amsterdam naar Rotterdam.”

Nieuwe nichespelers nodig
De overname en de verschraling van het aanbod biedt op termijn ook weer kansen voor de adviseur. “Weliswaar leidt het tot minder diversiteit, maar de AFM heeft in een andere discussie onlangs ook aangegeven dat een standaardisatie van producten er ook toe leidt dat de standaard niet bij iedereen past. Er ontstaan dus vanzelf nieuwe adviesgebieden, waar uiteindelijk ook nieuwe nichespelers nodig voor zijn.”

‘Provisie is geen cadeautje maar een beloning voor uitgevoerde werkzaamheden’

Hij verwacht niet dat de concentratie leidt tot een extra druk op de provisie. “Provisie is geen cadeautje maar een beloning voor uitgevoerde werkzaamheden. Op het moment dat je geen of minder provisie meer verstrekt, zul je als verzekeraar zelf dat werk moeten doen. Gelet op de hoge kostenloading waarmee de maatschappijen nu al te maken hebben, ligt dat niet voor de hand. De eerder aangekondigde samenwerking tussen de schadedivisie van Delta Lloyd en serviceprovider Voogd & Voogd is exemplarisch voor de wens om de kosten te beperken al vraagt Oosterbaan zich af of deze samenwerking door de fusie doorgang kan vinden. “Ik zou het zeer onlogisch vinden als dit door zou gaan, gelet op de wens bij NN om zoveel mogelijk volume binnen te slepen en de banen die door de overname op de tocht komen te staan.”

Gevolgen fusie in goede banen leiden
Ook De Jong denkt dat bestaande provisieafspraken gehandhaafd zullen blijven. “Daar zit toch al nauwelijks verschil tussen. Ik denk niet dat NN voorlopig iets met de provisie gaat doen, omdat dit tot extra onrust zal zorgen terwijl juist nu er rust nodig is om de fusie en de gevolgen voor het intermediair in goede banen te leiden.”

Verdere ontkoppeling tussen verzekeraars en intermediairs
Hij verwacht de komende jaren meer fusies, ook tussen kleinere verzekeraars. “Door de sterkere focus op advies en de verdere ontkoppeling tussen verzekeraars en intermediairs hoeft dit voor de positie van het intermediair geen al te grote gevolgen te hebben. Voorlopig is er nog voldoende keuze.”

Reageer op dit artikel