nieuws

Boventalligen bij Achmea krijgen ‘een duwtje’

Branche 3399

Boventalligen bij Achmea krijgen ‘een duwtje’

Werknemers die de komende jaren hun baan dreigen te verliezen bij Achmea worden negen maanden begeleid bij het vinden van werk en het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie. Dat blijkt uit een interview dat HR-directeur Elly Ploumen twee maanden geleden nog gaf aan PW De Gids, net als am: een uitgave Vakmedianet. Vorige week maakte Achmea bekend de komende jaren van 2.000 medewerkers extra afscheid te gaan nemen.

In het interview over duurzame inzetbaarheid bij Achmea stelt Ploumen dat er voor medewerkers in ‘bedreigd gebied’ extra budget beschikbaar is om te werken aan hun inzetbaarheid. “Wanneer ze daadwerkelijk boventallig worden, komen ze in ons mobiliteitscentrum terecht, waar ze negen maanden worden begeleid bij het vinden van werk en het verbeteren van hun arbeidsmarktpositie. Kunnen ze na alle inspanningen nergens terecht, dan heb ik er vrede mee dat ze een vertrekregeling ontvangen. Daar is het sociaal plan voor bedoeld. Maar er is ook een groep die de vertrekregeling afwacht. Terwijl alles erop gericht zou moeten zijn, om dat niet zo ver laten komen.”

Kenmerk van eigen regie
Naast de hulp die Achmea levert verlangt de verzekeraar ook wat eigen inzet van de werknemers om elders emplooi te vinden. “We willen uiteindelijk af van de zorgrol, maar geven waar nodig een duwtje. Als we het gevoel hebben dat de leidinggevende er bij de medewerker alles aan heeft gedaan, maar iemand kom niet in beweging? Dan houdt het inderdaad op. Dat is het kenmerk van eigen regie. Als je het dan toch overneemt, schiet je terug in je zorgrol en dat is niet wat we willen.”

Reageer op dit artikel