nieuws

Blik op 2017 (2). Chris Baelemans: ‘Stoppen met achterhoedegevechten’

Branche 3219

Blik op 2017 (2). Chris Baelemans: ‘Stoppen met achterhoedegevechten’

Vanaf 1 januari 2017 neemt Chris Baelemans het stokje over van Cees Welten als CEO van opleidings- en detacheringsbedrijf Welten. Op verzoek van am: zet hij zijn verlangens voor het nieuwe jaar op een rij.

Wat moeten we als branche in 2017 niet meer gaan doen?
“We moeten stoppen met achterhoedegevechten. Alle spelers in de branche zijn bezig met een enorme zoektocht naar nieuwe bedieningsconcepten en beloningsmodellen om maar maatschappelijk relevant te blijven. Tegelijkertijd hebben we te maken met veel meer wet- en regelgeving en bijbehorend toezicht. Dit alles legt een enorme druk op het verdienmodel. Die partijen die een balans weten te vinden tussen al die aspecten zijn de toekomstige winnaars. Daarbij helpt het niet als je vasthoudt aan historische afspraken en inzichten, al worden in mijn optiek al steeds minder achterhoedegevechten gevoerd. Partijen die dat nog wel doen, doen dat tegen beter weten in. Ik ken bijna niemand die openlijk tegen het huidige provisieverbod is, maar niet iedereen heeft het verandervermogen om er op een juiste manier mee om te gaan.”

Wat moeten we als branche in 2017 wel gaan doen?
“Op zoek gaan naar meerwaarde. Zorgen dat je je performance op orde hebt. Daarbij moet het uitgangspunt zijn dat de klant in de driverseat zit. Je klantbediening moet volledig omnichannel zijn met persoonlijk advies waar dat meerwaarde heeft. We moeten op zoek naar de balans tussen digitalisering en de menselijke kant van advies. Dat vergt andere competenties, ander gedrag en een andere methodiek.”

Wat kunnen jullie daarin betekenen?
“Wij voeren met al onze klanten gesprekken over verandertrajecten. Bij onze interim-professionals ligt de nadruk op de persoonlijke kant, bij ons klantcontactcentrum Capter op omnichannel klantbediening en bij opleidingstak Dukers & Baelemans op het doorontwikkelen van de nieuwe professional op het gebied van deskundigheid en vakbekwaamheid.”

Iets anders, hoe zijn jullie de diploma-omwisselperiode tot nu toe doorgekomen?
“De drukte bij ons exameninstituut is sinds de zomervakantie enorm toegenomen. Dagelijks wisselen we zelfs nu nog honderden diploma’s om. Tot nu toe verloopt het allemaal vlekkeloos.”

Lees hier de andere bijdragen aan de blik op 2017.

Reageer op dit artikel