nieuws

Beroepsorganisaties verkennen samenwerking

Branche 1240

Beroepsorganisaties verkennen samenwerking

Vorige week zijn elf beroeps- en brancheorganisaties uit de financiële dienstverlening bijeengekomen om te praten over de overeenkomsten in hun beroep. Op initiatief van de Federatie Vermogens Planners (FVP) praatten SEH, FFP, VOFP, EPN, VBA, Adfiz, VV&A, RB, DSI, RFEA en FVP over mogelijkheden waarop de klant kan profiteren van een mogelijke versterking van elkaars activiteiten. Pensioenclub NOPD moest op het laatste moment verstek gaan, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) wees deelname aan de rondetafelbijeenkomst van de hand.

Volgens Michiel van Vugt van de FVN (foto) had de bijeenkomst niet tot doel om uiteindelijk tot één of enkele fusies te komen. “Zover is niet gedacht en ik kan ook niet zeggen dat  een fusie het eindpunt is. De insteek was wat ons nu eigenlijk bindt als beroepsorganisaties. Waar liggen de mogelijkheden om klanten beter te helpen?” Van Vugt wijst er op dat er alleen al op zijn vakgebied met de FFP, de FVN en de VOFP, drie beroepsorganisaties zijn. “Ik weet zeker dat we allemaal het beste voorhebben met de klant, maar je kunt je ook afvragen of dat niet efficiënter kan. Klanten stuiten er nu bijvoorbeeld nog op dat de data van het advies uit de ene beroepsgroep lastig over te dragen is als je bij een ander soort adviseur binnenstapt.”

Iedereen dezelfde basisopleiding
Op persoonlijke titel stelt Van Vugt weinig toegevoegde waarde voor de klant te zien van alle verschillende certificaten die door de verschillende beroepsorganisaties worden gebruikt. “Tijdens de bijeenkomst kwam ook een paar keer de vergelijking met de medische wereld ter sprake. “Als je naar een arts gaat weet je dat iedereen dezelfde basisopleiding heeft gehad. Daar bovenop kun je je specialiseren. Ook in de financiële dienstverlening is er wellicht een basis waarin we ons herkennen en waarmee we iets voor elkaar kunnen betekenen, wat niet betekent dat je de specialisaties helemaal afschaft.”

Niet alle beroeps- en brancheorganisaties waren bij de rondetafel aangeschoven. Zo ontbraken de Commissie Financiële Dienstverlening en de OvFD. Een bewuste keuze volgens Van Vugt. “We hebben nadrukkelijk een beroepsgerichte insteek gekozen. Alleen voor de NVHP hoefde het niet. De NOPD moest helaas op het laatste moment afzeggen.”

Volgend voorjaar hopen de beroeps- en brancheorganisaties hun gesprek een vervolg te geven.

 

 

Reageer op dit artikel