nieuws

Alsnog omwisselen Wft-diploma is nu vaak een dure grap

Branche 3441

Alsnog omwisselen Wft-diploma is nu vaak een dure grap

Wie alsnog voor 31 december zijn bestaande Wft-diploma’s wil inruilen voor nieuwe is daar bij sommige opleidingsbedrijven veel meer geld voor kwijt dan voorheen. Grote opleiders als Lindenhaeghe en NIBE SVV hebben hun online omwisselactie gestaakt en bieden alleen nog veel duurdere maatwerktrajecten. Deze trajecten pakken volgens Ewald Bary, commercieel directeur bij Lindenhaeghe, ook duurder uit omdat de deadline voor het omruilen steeds sneller nadert. 

Twee advieskantoren benaderden vandaag onafhankelijk van elkaar am: om hun beklag te doen over de gestegen kosten voor de omwisselactie bij Lindenhaeghe. “We zijn met ons bedrijf aangesloten bij Lindenhaeghe, alle diploma’s zijn omgewisseld, alleen één personeelslid heeft net examen gedaan”, schrijft een van advieskantoren. Nu wil zij het omwisseltraject opstarten bij Lindenhaeghe, blijkt dat ze hun tarief van € 49  in één keer verhoogd hebben naar € 299. Te zot voor woorden, deze instituten hebben deze jaren wel gevaren bij deze Wft-exercitie.”

Goedkope variant omwisselactie geschrapt
Volgens Ewald Bary, commercieel directeur bij Lindenhaeghe ligt het iets genuanceerder. “Wij zijn niet in één keer van € 49 naar € 299 voor dezelfde dienst gegaan. Wel hebben we gisteren de goedkope variant van € 49 geschrapt waarbij de klant zelf alles online kon regelen. Die variant is in onze optiek niet meer haalbaar omdat er nog maar 18 dagen over zijn voor de deadline verloopt.” Ook de variant waarbij een medewerker van Lindenhaeghe bij het advieskantoor langsging om de diploma’s te ‘verzamelen’ is om die reden geschrapt.

Capaciteit inkopen duurder
De opleider biedt nog wel een exclusieve, persoonlijke variant met honderd procent succesgarantie die nu € 299 moet kosten. De prijs voor deze variant is twee maanden geleden ook verhoogd, erkent Bary, met ruim € 200. “We hebben de kwaliteit van de service verhoogd en ondervinden als opleidingsbedrijf ook dat de deadline nadert. Het is voor ons in deze tijd een stuk duurder om capaciteit in te kopen. Daar zijn we heel transparant over.”

Collega-opleider NIBE-SVV kondigde begin oktober al aan te stoppen met haar goedkope omwisselactie. Dit bedrijf rekent nu € 500 voor het omruilen van oude Wft-diploma’s voor een nieuwe variant en stelt dit ook nog eens beperkt aan te kunnen bieden. In zijn blog van 3 oktober stelt Dik van Velzen dat NIBE-SVV officieel vanaf 1 november is gestopt met het openen van nieuwe omwisseldossiers omdat het regelmatig enkele weken duurt voordat ontbrekende stukken alsnog zijn achterhaald, opgezonden en het gehele dossier is gecontroleerd en goedgekeurd. Pas daarna kan het omwisseldossier aan DUO worden gestuurd.

Duurder want handwerk
“En zijn daar dan helemaal geen uitzonderingen op? Dat hangt er van af”, aldus Van Velzen. “Natuurlijk proberen wij ook na 1 november zoveel mogelijk te helpen met omwisselen. Maar alleen als dat nog kan. Als tijd en mankracht beschikbaar is. Anders is het risico simpelweg te groot dat een omwisseldossier niet tijdig gecontroleerd en goedgekeurd bij DUO kan worden aangeleverd. Vanaf 1 november geldt een andere, duurdere procedure, want het is dan handwerk.”

Niet overal hoge tarieven
Niet alle opleiders hanteren nu dezelfde hoge tarieven. Hoffelijk Financieel rekent € 100 voor het omwisselen, ongeacht het aantal diploma’s. Adviseurs die ook andere diensten afnemen bij het Rotterdamse opleidingsbedrijf betalen € 40 of € 70. Bij Wft Nivo kost het omruilen van een diploma € 41,30 (exclusief BTW), een tarief dat stijgt als de procedure versneld wordt uitgevoerd, als het oude diploma per post wordt aangeleverd of als er zaken ontbreken.

Stijging leges Wft-examens
De onvrede over de tarieven voor het omwisselen van diploma’s komt op dezelfde dag naar buiten als de lancering van een platform door Lindenhaeghe waarop onder meer adviseurs wordt gevraagd naar hun mening over de nieuwe leges die volgend jaar gaan gelden voor Wft-examens. Deze leges gaan vanaf 1 april € 67 kosten, 46% meer dan nu.

Reageer op dit artikel