nieuws

Aegon dichtbij implementatie blockchain in verzekeringsoplossing

Branche 5469

Aegon dichtbij implementatie blockchain in verzekeringsoplossing

Als het aan Aegon ligt, is verzekeraar de eerste grote incumbent in Nederland die de blockchain-technologie gebruikt in een verzekeringsoplossing. Dat vertelde Menco van der Weerd, directeur Life Protection bij Aegon, gistermiddag op het Emerce-congres eFinancials, waar banken en verzekeraars werden bijgepraat over digitale innovaties.

Aegon en Deloitte Digital hebben samen onderzoek gedaan naar de impact van blockchain op verzekeringen. Naar aanleiding van het onderzoek hebben ze samen een blockchain aangedreven Term Life verzekering ontwikkeld. Van der Weerd haast zich wel te zeggen dat het het een proof of concept is, een in de IT gangbare methode om aan te tonen dat de oplossing voldoet of kan voldoen aan de specificaties die de klant vraagt. “Maar het is veelbelovend. Het is een nieuwe visie op het op creëren, delen en overdragen van data voor ons, derde partijen en, niet onbelangrijk, de klant.”

Geen papierwinkel meer
Van der Weerd hield zijn presentatie samen met Frank van de Ven van Deloitte Digital. Zij namen het verplicht afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij de aanschaf van een huis als uitgangspunt. “Niets is zo omslachtig als de complete papierwinkel bij het kopen van een huis”, zei Van de Ven. “Door de implementatie van blockchain wordt dat een stuk eenvoudiger. Je werkt in een omgeving waar alleen de koper, de hypotheekverstrekker en de verzekeraar in kunnen. Elke aanpassing die in een document wordt gedaan, wordt dusdanig geregistreerd dat de andere partijen daarvan direct op een veilige manier van op de hoogte zijn.”

Geen gesjoemel
Van de Weerd kan zich voorstellen dat niet alleen de documenten van een ORV in een blockchain-omgeving worden bewaard. “Het is goed mogelijk dat daar bijvoorbeeld ook een koopcontract in wordt opgeslagen. Heel zwart-wit gezegd kun je op die manier ook notariskosten besparen. Omdat alle documenten met een unieke, digitale handtekening worden ondertekend, weet je dat het in orde is. Er wordt niet mee gesjoemeld.”
Van der Weerd vertelt dat het nog wel een paar maanden kan duren voordat deze blockchain-oplossing daadwerkelijk geïmplementeerd kan worden. “We moeten natuurlijk in overleg met De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Dienstverlening. Maar als dat eenmaal is gelukt, gaan we er meteen mee aan de slag.”

Vraagtekens
Dat nieuwe, digitale verzekeringsoplossingen soms vraagtekens kunnen oproepen, bleek uit de presentatie van Tony Dingemanse van Risk Verzekeringen. Hij liet een, door het uit België afkomstige Sentiance, ontwikkelde oplossing zien die het gedrag van een klant profileert. “Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon op zak. Zo’n telefoon bevat meerdere sensoren. Aan de hand van die sensoren kan de app, door middel van het analyseren van de data, het gedrag van de klant leren kennen.” Vooral plaats, beweging en tijd zijn de bouwstenen voor gedragsdata legt Dingemanse uit.
Toch willen de aanwezigen in de zaal weten hoe het zit met de data die wordt geanalyseerd. Dingemanse: “De data gebruiken wij enkel om de klant op een lifestyle-achtige manier te helpen. Niet te laat naar bed, beweeg iets meer, eet niet te laat.” De privacy komt niet in gevaar, belooft Dingemanse

Reageer op dit artikel