nieuws

Radar stelt premieverhoging autoverzekeringen aan de kaak

Branche 601

Radar stelt premieverhoging autoverzekeringen aan de kaak

Tros Radar besteedt maandagavond aandacht aan de verhoging van de premies bij autoverzekeringen. “Premies voor autoverzekeringen schieten omhoog”, stelt het consumentenprogramma. “En dat terwijl ze een aantal jaar geleden steeds goedkoper werden. Wordt de consument nu de dupe van wanbeleid bij de verzekeraar of is er iets anders aan de hand? En mag een verzekeraar zomaar de premie met wel 45% verhogen?”

Robin van Beem, partner bij Polis Advocaten, heeft eerder dit jaar al laten weten dat tegen de premieverhogingen van vaak wel tientallen procenten juridisch weinig valt in te brengen. “Autoverzekeraars die hun premie stevig op willen schroeven, moeten hun klanten duidelijk om instemming voor prolongatie vragen. Dat valt op te maken uit enkele Kifid-uitspraken waarbij verzekeraars nadien toch de premieverhoging moesten terugbetalen”, vertelde Van Beem in augustus tegen amweb.

Grootste toename bij WA-verzekeringen 
In juni heeft Independer
ook cijfers naar buiten gebracht waaruit is gebleken dat autoverzekeringen duurder zijn geworden. WA-verzekeringen zijn het sterkst gestegen. Per jaar kost een nieuwe WA-verzekering nu gemiddeld € 89 (+ 20%) meer dan in december 2015. Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld € 73 (+ 15%) duurder en allrisk verzekeringen € 65 (+ 9%).

Verlieslatend
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft verzekeraars eerder dit jaar meermaals opgeroepen om de premies van met name WA-verzekeringen te verhogen. De reden hiervoor is dat verzekeraars de afgelopen jaren verlies hebben geleden op autoverzekeringen. Eigen schuld zei DNB in februari. “Verzekeraars hadden hier op in kunnen spelen wat betreft de prijsstelling of het acceptatiebeleid.” Independer-baas Ruud Martens ziet ook andere oplossingen. “DNB roept op tot premieverhoging, maar wij zien ook andere oplossingen. Verzekeraars zouden kunnen kijken hoe ze hun kosten verder kunnen verlagen. Ook kan innovatie een kostenbesparing opleveren. Met bijvoorbeeld rijgedragverzekeringen snijdt het mes aan twee kanten. Automobilisten worden beloond voor correct rijgedrag en de schadelast kan daardoor dalen.”

Reageer op dit artikel