nieuws

PvdA wil commercieel gebruik data door verzekeraars aan banden leggen

Branche 700

De Tweede Kamerfractie van de PvdA gaat deze week een initiatiefnota indienen die het commerciële gebruik van klantgegevens door banken en verzekeraars aan banden moeten leggen. Dit meldt het Financieele Dagblad. Eerdere voorstellen voor datagebruik door onder meer ING stuitten op veel weerstand in de samenleving. 

PvdA wil commercieel gebruik data door verzekeraars aan banden leggen

Volgens de indieners is Nederlandse wetgeving nodig omdat Europese wet- en regelgeving te veel mogelijkheden openlaat om grote hoeveelheden data te verzamelen en te gebruiken. Henk Nijboer, een van de indieners van de nota: “We zien dat hierdoor de privacy onder druk staat. De wet wordt bovendien onvoldoende gehandhaafd. Ook beweegt nieuwe Europese wetgeving juist de kant op van meer datadeling. Dit brengt grote, nieuwe risico’s mee voor mensen.”

Betere samenwerking tussen toezichthouders
Nijboer en zijn fractiegenoten bepleiten in hun initiatiefnota een verbod op commercieel gebruik van data die vanuit een nutsfunctie zijn verkregen. Verder moeten financiële instellingen duidelijk aangeven welke gegevens ze hebben verzameld en moeten klanten de keuze krijgen in hoeverre ze data willen delen. De PvdA pleit tevens voor een betere samenwerking tussen toezichthouders, waaronder DNB, ACM, AFM en de recent opgerichte Autoriteit Persoonsgegevens.

ING in opspraak
Begin 2014 raakte ING in opspraak toen de voormalige directeur particulieren Hans Hagenaars zich liet ontvallen dat ING bedrijven inzicht wilde gaan geven in het betalingsgedrag van zijn klanten, zodat zij gerichter konden adverteren. Nadat een storm van kritiek losbarstte, trok de bank het idee weer in. Achmea kwam ruim een jaar geleden met het plan om klanten premiekorting te verlenen als zij data willen delen door het plaatsen van meetkastjes in woonhuis of auto.

Reageer op dit artikel