nieuws

NN laat onwillig Delta Lloyd niet los

Branche 295

NN laat onwillig Delta Lloyd niet los

In een voortgaand overnameschaakspel heeft Nationale-Nederlanden nog eens benadrukt dat het Delta Lloyd wil overnemen. De beoogde prooi laat zich echter lastig vangen: “Het bod is een substantiële onderwaardering.”

Het bod van € 2,4 mld dat NN Group vorige maand deed, is in Amsterdam verre van enthousiast ontvangen. Maar NN houdt vol en stuurt voor eind dit jaar een zogeheten biedingsmemorandum naar de AFM. Het herhaalt in een persbericht de intentie om een openbaar bod te doen op alle uitgegeven en uitstaande gewone aandelen. “Wij blijven van mening dat een combinatie van Delta Lloyd en de Nederlandse en Belgische activiteiten van NN Group financieel en strategisch sterk is en goed voor de belanghebbenden van beide organisaties. Sinds de eerste openbare aankondiging van de voorgestelde overname hebben wij beperkt contact gehad met Delta Lloyd. Wij blijven contact zoeken en zetten onze gesprekken met relevante belanghebbende partijen voort.”

Geen trek
NN biedt € 5,30 per aandeel; de koers van Delta Lloyd sloot dinsdag op € 5,41 per aandeel. Voordat het bod op 5 oktober door NN-topman Lard Friese openbaar werd gemaakt, was Delta Lloyd al enkele malen uitgenodigd om te komen praten, maar zonder succes. Ook na de aankondiging liet bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa weten geen trek te hebben in een overname: “We zijn een sterk bedrijf met een overtuigende strategie.” Kracht deed het bedrijf afgelopen voorjaar op met een veelbesproken claimemissie, waarbij voor € 650 mln aan aandelen werd uitgegeven. Daarmee is de wankele solvabiliteitspositie verstevigd.

Onderwaardering
Delta Lloyd heeft meteen een tegenzet gedaan en laat weten kennis te hebben genomen van NN’s herhaalde aanbod. Daarbij blijft de deur voor een overname (door wie dan ook) nadrukkelijk openstaan: “Bestuur en commissarissen zijn niet tegen transacties die overduidelijk waarde creëren voor aandeelhouders en voordelen opleveren voor andere belanghebbenden. Maar het bod van NN is een substantiële onderwaardering van Delta Lloyd, zijn vooruitzichten en zijn strategische kansen. Bovendien is het geen weerspiegeling van de voordelen van consolidatie in de Nederlandse markt.” Delta Lloyd bevestigt dat er afgelopen maand direct contact is geweest over een mogelijke overname, waarbij het zijn visie op de geschatte kosten en voordelen van een combinatie heeft gedeeld met NN. “We doen verdere mededelingen als en indien dat nodig is.”

Reageer op dit artikel