nieuws

Cas Verhage: ‘Verzekeraars evalueren provisieverbod, maar neigen naar een ongelijk speelveld’

Branche 412

Cas Verhage: ‘Verzekeraars evalueren provisieverbod, maar neigen naar een ongelijk speelveld’

Tijdens de laatste bijeenkomst van De Kansrijke Toekomstdagen van het CFD sprak commercieel directeur Cas Verhage van Nh1816, kort over de evaluatie van het provisieverbod door het Verbond van Verzekeraars. Hij jaagde de aanwezige adviseurs de stuipen op het lijf door te vertellen dat de grote verzekeraars maatregelen willen voorstellen die volgens hem een groter ongelijk speelveld veroorzaken en het intermediair naar de knoppen helpen.

Verhage sprak over zijn liefde voor het intermediair en sloot zijn presentatie af met een waarschuwing aan de adviseurs. Hij vertelde over wat hij meemaakt in de commissie distributie van het Verbond van Verzekeraars die het provisieverbod evalueert.
Hij zei: “Wat ik momenteel aantref bij het Verbond is dat er voor het intermediair talrijke belangrijke punten van het provisieverbod langskomen, die een ongelijk speelveld creëren. Concurrenten als de grote verzekeraars zitten er toch heel anders in dan wij. Momenteel beweegt het dan ook heel sterk in de richting die mij heel boos maakt. Want die beweging doet geen recht aan de belangen van financieel adviseurs in Nederland. Het helpt een beroepsgroep naar de knoppen.”

Verhage zou het – met andere woorden – goed vinden als het intermediair zich organiseert en helder is over het belang van onafhankelijk advies.

Uit de wandelgangen
Desgevraagd wilde Verhage er na afloop niet meer over vertellen. Maar uit de wandelgangen wordt wel aan amweb gemeld dat in de Verbondscommissie ook zeker gesproken is over een verbreding van het provisieverbod richting schadeverzekeringen. Het lijkt dat de verzekeraars op zoek zijn naar alle wegen om de kosten te verlagen.

Inzicht in beloning aan het intermediair
Ook is er binnen de werkgroep een verschil van mening tussen aanhangers van het intermediaire model en verzekeraars die menen dat dit systeem niet meer werkt. Zo zou er aangedrongen zijn op meer transparantie in de vergoedingen die door de verzekeraars betaald worden aan het intermediair. Maar die transparantie wordt niet van de andere kanalen, zoals vergelijkers, gevraagd.

Vooralsnog is het wachten op het definitieve rapport van de verzekeraars over de evaluatie van het provisieverbod.

Niet verzetten tegen digitalisering
Verhage sprak op de CFD-bijeenkomst vooral over het vertrouwen van Nh1816 in het intermediair. “Onze strategie voor de komende vijf tot tien jaar is volledig gebouwd op het onafhankelijke intermediair.”

Maar hij vindt ook dat het intermediair zich niet moet verzetten tegen digitalisering. “Niemand weet wat er precies aankomt, maar je moet flexibel zijn om de veranderingen aan te kunnen. Sommige adviseurs lijken echter wel veel op tankers.”

Innoveer en verander mee met je klant, hield Verhage het gehoor voor. “Digitalisering is niet de vijand van het persoonlijke advies. Maar richt je daarbij wel op de klant. Pak de regie en wacht niet af. Adviseurs zijn nu nog te veel met administratie bezig.”

Ze zijn er nog steeds, adviseurs
Maar, zo hield hij zijn gehoor voor: “Sinds 1981 hoor ik al dat de adviseur verdwijnt, en ze zijn er nog steeds. Maar er zijn wel uitdagingen die de adviseurs niet kunnen negeren.”

Op amweb hebben we eerder een overzicht gegeven van de kwesties rond de evaluatie van het provisieverbod.

Reageer op dit artikel