nieuws

Vivat betrokken bij grote vastgoeddeal

Branche 2478

Vivat betrokken bij grote vastgoeddeal

Het Chinese verzekeringsconcern Anbang neemt via haar Nederlandse dochter Vivat voor meer dan € 500 mln kantoorvastgoed in Nederland over van de Amerikaanse investeerder Blackstone. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van een gesprek met een ingewijde die bij de deal zou zijn betrokken. Vivat stelt in een reactie niet te reageren op geruchten in de markt. 

Anbang is al enkele jaren op overnamepad buiten China. Niet alleen financiële dienstverleners als Vivat en Delta Lloyd Bank België vielen ten prooi aan het Chinese conglomeraat. Het bedrijf mengt zich ook in de strijd om prominent vastgoed, vooral in de Verenigde Staten. Zo is Anbang inmiddels eigenaar van het sjieke Walfdorf Astoria hotel in New York City.

Nieuwsgierige toezichthouders
Dit jaar werd de zoektocht ook enkele malen gefrustreerd door nieuwsgierige Amerikaanse toezichthouders. Met name de aandeelhoudersstructuur van Anbang, waarbij vaak eenvoudige dorpelingen via houdstermaatschappijen enorme pakketten aandelen in handen hebben, wekt argwaan.

Eind mei trok Anbang haar verzoek in om Fidelity & Guaranty Life, een verzekeraar uit de staat Iowa, over te mogen nemen, nadat toezichthouders hadden gevraagd naar de banden tussen aandeelhouders met dezelfde achternaam. Een paar maanden eerder trok Anbang een bod van $ 14 miljard in op hotelketen Starwood, eigenaar van onder meer de Sheraton en Westin hotels. Een gelijksoortige overname van een portfolio van hotels in onder meer New York hangt op een ‘veiligheidsonderzoek’ van de Amerikaanse overheid.

Weenatoren en Cross Towers
Wel slaagde Anbang er vorige maand al in om hotelbedrijf Strategic Hotels & Resorts van Blackstone over te nemen voor $ 6,5 mrd. In Nederland bezit Blackstone veel (kantoor)vastgoed op toplocaties waaronder de Weenatoren in Rotterdam Centrum en de Cross Towers nabij de Zuidas in Amsterdam.

 

 

Reageer op dit artikel