nieuws

‘Overname Delta Lloyd is onvermijdelijk’

Branche 8449

‘Overname Delta Lloyd is onvermijdelijk’

Voor hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn is er geen twijfel mogelijk: Delta Lloyd wordt overgenomen, of het nu wil of niet. “Het concern zit met een structureel solvabiliteitstekort en heeft problemen in de pensioenmarkt, dus er moest iets gebeuren. Nu trekt Lard Friese zijn pistool en ik denk dat het onontkoombaar is dat Delta Lloyd overgenomen wordt.”

Nationale-Nederlanden maakte woensdag bekend een overnamebod van € 2,4 mld te hebben gedaan. “NN heeft dit waarschijnlijk al afgestemd met DNB en er is nu eenmaal overcapaciteit op de verzekeringsmarkt. Dat roept DNB al een tijdje.” Koelewijn beaamt dat consolidatie nu juist haaks staat op de maatschappelijke beweging naar kleinere, flexibele organisaties. “Maar de te verzekeren risico’s worden groter en er komen meer claims. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om risico’s door te verkopen aan herverzekeraars, dus moet je schaalgrootte hebben. Dat geldt ook voor asset management.”
Koelewijn denkt dat Delta Lloyd tot nu toe steeds ‘nee’ heeft gezegd tegen overnamevoorstellen van NN. “Topman Hans van der Noordaa heeft eerder gezegd dat Delta Lloyd zich niet zomaar zou laten overnemen. Maar het is duidelijk dat ze een probleem hebben en het was afwachten tot ze werden opgegeten. Delta Lloyd kan hard piepen, maar het is een onontkoombaar gegeven. Het kan zijn dat zich nog een andere partij meldt, of dat NN het bod nog wat verhoogt.”

ASR de volgende?
Van de overige verzekeringsconcerns is ASR de meest aangewezen partij om overgenomen te worden, denkt Koelewijn. “Achmea is lastig over te nemen en geen beursgenoteerd bedrijf, Vivat is nu veilig in Chinese handen en ik denk niet dat Aegon het Nederlandse bedrijf gaat verkopen. Dan zou je je roots wegdoen. Al weet je het met Anbang ook niet: die zouden over een paar jaar weer kunnen besluiten om Vivat weer in de verkoop te doen als de resultaten tegenvallen.” Achmea zou ASR kunnen overnemen, schat Koelewijn in. “Achmea en ASR zijn actief in dezelfde markten en doen allebei veel in huis-, tuin- en keukenverzekeringen.”

 

Reageer op dit artikel