nieuws

Ondernemingskamer wijst enquête Delta Lloyd af

Branche 1697

Ondernemingskamer wijst enquête Delta Lloyd af

Er komt geen officieel onderzoek naar wanbeleid bij verzekeraar Delta Lloyd. De Ondernemingskamer heeft in een vonnis van woensdag een verzoek van grootaandeelhouder Highfields voor zo’n enquête afgewezen.

Delta Lloyd, dat momenteel te maken heeft met een bod van NN, is daarmee verlost van een probleem. Highfields Capital bezat begin dit jaar, toen de aandeelhouders moesten stemmen over een omstreden claimemissie van € 650 mln, zo’n 10% van de aandelen. Highfields heeft veel geld verloren op Delta Lloyd en een onderzoek naar wanbeleid zou de verzekeraar veel tijd en geld kosten.

Informatie
Highfields vroeg om de enquête naar wanbeleid, omdat Delta Lloyd vanaf 2015 wisselende en verkeerde informatie had gegeven over de solvabiliteit. Maar volgens de Ondernemingskamer zijn er geen redenen om te twijfelen aan de informatievoorziening.
Highfields klaagde verder dat het onvoldoende contact had met de verzekeraar, maar ook dat argument veegde de Ondernemingskamer van tafel. Delta Lloyd heeft immers meermalen overlegd met zijn grootste aandeelhouder.

Paar punten van kritiek
Toch heeft de Ondernemingskamer wel een paar punten van kritiek. Zo had de verzekeraar een geplande investor day van 2 december op het laatste moment afgelast. Delta Lloyd had een nieuwe bijeenkomst met beleggers kunnen plannen voor de aandeelhoudersvergadering, omdat zo’n bijeenkomst “zich beter leent voor gedetailleerde cijfermatige beantwoording van vragen dan een aandeelhoudersvergadering”.

In het vonnis worden ook andere punten genoemd, maar “de genoemde kanttekeningen zijn van onvoldoende gewicht om te kunnen oordelen dat de informatievoorziening door Delta Lloyd een gegronde reden is om aan een juist beleid te twijfelen”.

In maart wees de Ondernemingskamer ook al een verzoek van Highfields af om Delta Lloyd te verbieden het voorstel voor een claimemissie in stemming te brengen.

 

Reageer op dit artikel