nieuws

OM eist zeven maanden cel tegen adviseur die met envelopjes schoof

Branche 2619

OM eist zeven maanden cel tegen adviseur die met envelopjes schoof

Het Openbaar Ministerie eist 7 maanden cel tegen voormalig financieel adviseur Remco P. voor valsheid in geschrifte en het omkopen van de schatkistbewaarder van de Rotterdamse woningcorporatie Havensteder. Ook krijgt hij een straf van 500.000 euro opgelegd voor het voordeel dat hij met de deal behaalde. Arjan H., de treasurer in kwestie, hoorde eerder vanmiddag in dezelfde zaak ook 7 maanden tegen zich eisen voor dezelfde delicten. 

Het gaat in de zaak om kredieten en rentederivaten die Remco P. namens het voormalige  Larense adviesbureau FiFa Finance regelde voor Havensteder. De zaak kwam kaam aan het rollen door de parlementaire enquête Woningcorporaties van 2014. Centraal stond hierbij het bijna faillissement van woningcorporatie Vestia in 2012 dat zich ernstig vertilde aan kredieten en rentederivaten. Ook hier was FiFa Finance het advieskantoor en werd er lustig gebruik gemaakt van steekpenningen.

Envelopjes met  3.000 euro
In de Havensteder-zaak betaalde Remco P. vanaf 2004 in totaal 166.000 euro aan Arnold H. Het leeuwendeel van de transacties verliep via het Zuid-Afrikaanse bedrijf van de broer van H. waarvoor de voormalige treasurer vervalste facturen opstelde. Ook overhandigde P. tot twee keer toe envelopjes et 3.000 euro direct aan Arnold H.

Remco P. stelde zich vanmorgen nog op het standpunt dat het slechts om doorbetalingen ging van provisie die hij namens de aanbieders van de kredieten en derivaten had ontvangen. Het Openbaar Ministerie neemt geen genoegen met deze verklaring en stelt dat “Remco P. loopt weg voor zijn verantwoordelijkheid door te ontkennen. Geen zelfinzicht dus.” Het openbaar ministerie eist behalve zeven maanden celstraf dat P. 500.000 euro betaalt voor het wederrechtelijke verkregen financiële voordeel dat hij door de steekpenningen opstreek. Dit bedrag wordt eventueel verrekend met de civiele claim van dezelfde grootte die ook nog loopt tegen de gewezen adviseur.

Webdesigner en werkloos
P. (46) heeft de financiële dienstverlening inmiddels verlaten en werkt nu al webdesigner. Zijn moeder betaalt zijn advocaat. H. werd tweeënhalf jaar geleden op staande voet ontslagen bij Havensteder en is sindsdien werkloos. Wel heeft hij een eigen bedrijf dat zich onder meer richt op “het realiseren van een gedegen financiering voor de onderneming en het verlagen van de financieringslasten.”

 

 

 

Reageer op dit artikel