nieuws

NN doet bod op Delta Lloyd

Branche 9443

NN doet bod op Delta Lloyd

NN Group is van plan om Delta Lloyd over te nemen. De moeder van Nationale-Nederlanden wil daartoe een bod uitbrengen van € 5,30 per aandeel; in totaal komt de voorgestelde overnamesom op € 2,4 mld. Delta Lloyd laat weten het bod in beraad te hebben.

NN heeft zondag een brief gestuurd met het overnamevoorstel; Delta Lloyd heeft maandag geantwoord dat het over het voorstel gaat nadenken met adviseurs van Goldman Sachs en Allen & Overy. “We doen verdere mededelingen wanneer dat nodig is.” Het overnamebod is 53% hoger dan de waarde van Delta Lloyd, gebaseerd op de gemiddelde slotkoers over de afgelopen drie maanden, en 29% hoger dan de slotkoers van dinsdag. “Het bod biedt aandeelhouders van Delta Lloyd een onmiddellijke, zekere en aantrekkelijke waarde in contanten. NN Group is van mening dat het bod een volledige en faire waarde vertegenwoordigt voor de aandeelhouders van Delta Lloyd”, zegt NN. Delta Lloyd heeft ondertussen aangekondigd dat het Belgische en Nederlandse levenbedrijf per 1 januari gaan fuseren. Verbetering van de operationele performance en meer efficiency zijn daarvoor de belangrijkste redenen.

NN denkt samen met Delta Lloyd te kunnen komen tot “een sterke en goed gediversifieerde speler in de Nederlandse markt op het gebied van pensioen, leven en schade verzekeringen, bancaire dienstverlening en vermogensbeheer, met een attractieve internationale positie, aanzienlijke groeimogelijkheden en aantrekkelijke klantproposities”. Meer schaalgrootte en meer efficiëntie moeten de winst van de combinatie significant doen stijgen.

Vierde concern van Nederland
Beide concerns zijn in ons land groter in levensverzekeringen dan in Schade. NN boekte vorig jaar een premieomzet van € 4.223 mln in ons land, waarvan € 2.689 mln in Leven en € 1.534 mln in Schade. Delta Lloyd was goed voor € 3.227 mln, waarvan € 1.972 mln in Leven en € 1.355 mln in Schade. Gezamenlijk zou de combinatie met € 7,5 mld omzet het vierde verzekeringsconcern van ons land worden, achter de zorgreuzen Achmea, VGZ en CZ.

Solvabiliteit
De solvabiliteit van Delta Lloyd is al enige tijd voer voor discussie. Eind juni stond de Solvency II-ratio op 173%, mede dankzij een aandelenuitgifte die vooraf heel wat stof deed opwaaien. Een jaar geleden bedroeg de solvabiliteit nog een wankele 131%. Kortgeleden deed het concern nog enkele verzekeringsportefeuilles van de hand.
Delta Lloyd boekte over 2015 een operationeel resultaat van € 940 mln, tegen € 618 mln in 2014. De nettowinst daalde naar € 128 (361) mln. NN hield onderaan de streep € 1.565 (588) mln over bij een operationeel resultaat van € 1.435 (1.086) mln.

Reageer op dit artikel