nieuws

Felle kritiek op hr-directeur ING, die versoepeling ontslagrecht wil

Branche 2087

Felle kritiek op hr-directeur ING, die versoepeling ontslagrecht wil

Gisteren had de wereldwijde HR-directeur van ING, Hein Knaapen, veel kritiek op zijn medewerkers, die te veel verwend zouden zijn met goudgerande arbeidsvoorwaarden en niet meer in beweging zijn te krijgen. Zijn verhaal in het FD heeft veel reacties opgeroepen. Critici zeggen nu dat ING helemaal verkeerd zit met de gewenste verdere versoepeling van het ontslagrecht. Vakbonden, hoogleraren en Lodewijk Asscher tonen zich vandaag in het FD verbolgen over het verhaal van de ING-man.

Knaapen stelt in het interview dat medewerkers genoegzaam zijn geworden door een erfenis van royale arbeidsvoorwaarden en het rigide ontslagstelsel. “Als je 55 bent en je verdient 20% boven de markt, nou, gefeliciteerd, dan heb je een probleem”, zei hij gisteren.

Te kort door de bocht
Hoogleraren en vakbonden verbazen zich in het FD over Knaapens standpunt. “Hij heeft zelf met de bonden onderhandeld over salarissen en ontslagvergoedingen. Als je nu gaat klagen over je eigen afspraken, dan heb je een beetje boter op je hoofd”, zegt Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA tegen het FD.

CNV Vakmensen-bestuurder Ike Wiersinga vindt de uitspraken ook te kort door de bocht. “Hij legt alle verantwoordelijkheid bij de medewerkers neer, maar moet de hand in eigen boezem steken. Bovendien kun je niet zomaar met 20% minder salaris toe als je daar op rekent.”

Iemand kwijt proberen te raken
Verder wil Knaapen de arbeidsmarkt lostrekken met een soepeler ontslagrecht. “Het vaste contract wordt steeds zwaarder beschermd”, gaf hij als reden waarom jongeren en minderheden steeds minder vaak worden aangenomen. “Want je moet in het huidige systeem maar eens proberen iemand kwijt te raken.”

Teleurgesteld over de uitspraken
Bondsbestuurders wijzen erop dat dat afgelopen jaren juist massaal is gebeurd, dus dat het kennelijk niet zo heel moeilijk is. Bert Woltheus, voorzitter van de cor van de bank is ook teleurgesteld over de uitspraken van Knaapen. Hij wijst daarbij op de grote transitie die ING de afgelopen jaren al heeft doorgemaakt. “Dat is gelukt dankzij medewerkers die bereid waren mee te veranderen.” De cor herkent zich daarom niet in de uitspraken van Knaapen.

Ouderwetse gedachte
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid vindt het een ouderwetse gedachte dat fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en een goede ontslagbescherming mensen onbeweeglijk maakt. “Als een werknemer niet functioneert of het bedrijf in zwaar weer is, is ontslag mogelijk, maar we moeten niet toe naar een systeem dat ontslag zomaar even kan.”

Enkele uitspraken van Knaapen in het FD van gisteren:

“Het gaat er niet om dat het zielig is dat bedrijven veel moeten betalen om afscheid van iemand te nemen. De werknemer is er uiteindelijk de dupe van. En dat is echt een noodlottige ontwikkeling.”

“Er zijn erg veel mensen die misschien iets meer tijd nodig hebben om nieuwe manieren van werken te leren — het aantal mensen dat het echt niet gaat redden is gelukkig klein. Maar als ze het echt niet redden, dan hebben we geen plaats voor ze.”

“Wij moeten onze werknemers blijven laten leren en laten werken met vernieuwing, omdat ze anders heel erg afhankelijk worden van ING. Dat is slecht voor ING maar nog veel slechter voor die mensen. Ik zie niet dat dat bij vijftigers nou een groter probleem is dan bij veertigers.”

“Ik ben nu 32 jaar personeelschef. Wat ik heb geleerd: een goed salaris is goed om te komen, goed om te blijven en goed om weg te gaan. Dus als je ver boven jouw marktniveau betaald wordt, dat is een dodelijke verleiding. Als je 55 bent, en je verdient 20% boven de markt, nou, gefeliciteerd, dan heb je een probleem! Dan ben je gewoon afhankelijk. Het ergste wat je kan gebeuren als werknemer is dat je afhankelijk bent geworden van je werkgever. En het wordt vaak aangezien voor loyaliteit.”

“Dus, de arbeidsmarkt versteent. De wal gaat het schip wel een keer keren, maar dat is echt een noodlottige ontwikkeling. Het gaat er niet om dat het zielig is voor werkgevers dat ze veel geld moeten betalen, het gaat er om dat uiteindelijk de werknemer de dupe is.”

“Soms gaan mensen bij ons weg van wie we dat echt jammer vinden. Maar aan de andere kant moeten we blij zijn dat we onze mensen zo goed opleiden dat ze gewild zijn bij andere bedrijven. En dat ze kennelijk het soort salaris hebben waardoor ze ook makkelijk weg kunnen. Dat gun ik die mensen nou echt, dat je niet je eigen mogelijkheden totaal beperkt hebt.”

“Bij ons krijgt 60% dus geen variabele beloning, ik vind dat wat weinig. Niemand gelooft dat mensen gemotiveerd raken door geld, maar ik denk wel dat het kan helpen met het focussen van je aandacht.”

Reageer op dit artikel