nieuws

FDON-bijeenkomst over cybercrime en fraude

Branche 1068

FDON-bijeenkomst over cybercrime en fraude

Cybercrime kost Nederland jaarlijks 10 miljard euro. Op 1 november organiseert de FDON in Hengelo een bijeenkomst over cybercrime en fraude en de verzekerbaarheid ervan. Met sprekers van onder meer Lesscher IT en Hiscox.

Ruim 60% van ondernemend Nederland heeft te maken gehad met cybercrime. Vooral de publieke sector, banken, technologiebedrijven en de defensie- en luchtvaartsector lopen veel risico op forse schade. Denk aan bijvoorbeeld schade uit diefstal van intellectuele eigendommen, verlies van geld door fraude of het stilleggen van bedrijfsprocessen.  De totale schade op jaarbasis bedraagt inmiddels tien miljard euro. Ter vergelijking: de schade door ‘gewone’ diefstal bedraagt ‘slechts’ één miljard euro.

Een groot risico is het online gedrag van medewerkers. Een op de drie gebruikers accepteert uitnodigingen van onbekenden, 24% gebruikt dezelfde online opslag privé en zakelijk, nog eens 39% van de gebruikers logt niet uit als hij naar huis gaat, 25% deelt zijn accountinformatie en 12% van alle gebruikers wordt gehackt.

Hackers

De hacker kan iedereen zijn: een hobbyhacker, maar ook georganiseerde misdaadgroepen die data stelen en verhandelen (ransomware). Die groepen gijzelen gegevens en zeggen dat die vrij worden gegeven als losgeld wordt betaald. Dit blijkt echter lang niet altijd te gebeuren. De hackers worden namelijk ook gehackt en de sleutels worden opnieuw gecodeerd.

Duidelijk is, dat het risico van cybercriminaliteit nog lang niet tot het bedrijfsleven is doorgedrongen. Vooral mkb-bedrijven zien het niet als een risico met een groot impact. En dat terwijl in Nederland bij een datalek een maximale boete staat van € 820.000,– per overtreding of 10% van de jaaromzet. Een datalek moet gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens, maar ook aan de personen waarvan de gegevens zijn gelekt (meldplicht datalekken).

Dat cybercrime een hot item is, blijkt wel uit de vele recente journaalitems en krantenkoppen over dit onderwerp. Zie hieronder zomaar een voorbeeld van een zaak in Almelo (Meldplicht Datalekken) deze week.

federatie-van-assurantieclubs-fdon-cybercrime-fraude

Het risico van cybercrime en fraude is groter dan u denkt. Wat zijn uw oplossingen? FDON organiseert daarom op 1 november een bijeenkomst over dit boeiende onderwerp. Onze gastheer is Lesscher IT aan de Expolaan 50 te Hengelo, Overijssel. Sprekers zijn de heer Tonnis Goosen, commercieel manager Lesscher IT en mevrouw Xandra ter Riet-Lokkerbol LLB namens Hiscox. Zij zullen ons informeren omtrent de kernpunten van datalekken en cybercrime en het bespreken van oplossingen. Diverse praktijkvoorbeelden passeren de revue. Vanaf 18.00 uur bent u welkom.

Aanmeldingsprocedure
Graag ontvangen wij uw aanmelding uiterlijk voor 26 oktober 2016. Aanmelden via de site van FDON(www.fdon.nl). In het programma is de mogelijkheid voor een rondleiding in het Datacenter van Previder opgenomen. Hier heeft u een paspoort of identiteitskaart voor nodig. Meer informatie over deze rondleiding en het programma vindt u op de website van FDON.

 

 

Reageer op dit artikel