nieuws

Schimmenspel rondom eigenaren Anbang

Branche 8926

Schimmenspel rondom eigenaren Anbang

Het Chinese verzekeringsconcern Anbang, moeder van Vivat Verzekeringen, staat nadrukkelijk in de belangstelling van Amerikaanse toezichthouders. Dit meldt de New York Times op basis van een uitgebreid onderzoek naar het wel en wee van het conglomeraat in Amerika en in thuisland China. Vooral de eigendomsverhoudingen binnen Anbang liggen onder de loep.

De New York Times trok naar Pingyang County, een nog goeddeels landelijk gebied aan de Oostkust van China en ontdekte dat vaak eenvoudige dorpelingen enorme pakketten aandelen van Anbang in handen hebben. Uit de duizenden documenten waarover de krant beschikt, blijkt dat de aandeelhouders vaak schuil gaan achter een web van houdstermaatschappijen. Wel hebben de aandeelhouders vaak één ding gemeenschappelijk, het zijn familieleden en kennissen van Wu Xiaohui, de bestuursvoorzitter van Anbang.

Zwarte handen in witte handschoenen
In het Chinese economische leven is het niet ongebruikelijk dat grote bedrijven hun aandelen uitzetten bij betrouwbare familieleden en kennissen, een praktijk die “witte handschoenen” wordt genoemd. Het wordt gezien als een manier van privacybescherming in een officieel communistisch land waar rijkdom nog altijd een politiek risico is. Niet onlogisch dus dat ook de Communistische Partij deze praktijk nu op de korrel heeft. “Witte handschoenen gaan vaak gepaard met zwarte handen”, aldus de partij.
In totaal zijn er nu 39 Chinese houdstermaatschappijen met aandelen in Anbang, waar dat er in 2014 nog 8 waren. Bij haar zoektocht naar deze bedrijven stuitte de New York Times bij het opgegeven adres onder meer op een lege kantoorverdieping in de Chinese hoofdstad Peking en op een paar ‘postbussen’ boven een postkantoor.
In een reactie stelt Anbang dat haar aandeelhoudersstructuur voldoet aan de Chinese wet. “Het gaat om een mix van individuele en institutionele aandeelhouders die een zakelijk besluit hebben genomen om te investeren in het bedrijf. Anbang is gegroeid tot een mondiaal bedrijf dankzij de steun van deze loyale aandeelhouders.”

Delta Lloyd en Waldorf Astoria
Investeerders en toezichthouders vinden het echter niet prettig als er onduidelijkheid bestaat over de eigendomsverhoudingen, zeker als het gaat om een bedrijf dat in dit geval in enkele jaren tijd voor miljarden investeerde in buitenlandse bedrijven. Waaronder het Nederlandse Vivat Verzekeringen en de Belgische bankdochter van Delta Lloyd, maar bijvoorbeeld ook het sjieke Waldorf Astoria hotel in New York.
Het schimmenspel rondom de eigendomsverhoudingen lijkt nu een rem op de zoektocht naar nieuwe prooien te zetten, in ieder geval in de Verenigde Staten. Eind mei trok Anbang haar verzoek in om Fidelity & Guaranty Life, een verzekeraar uit de staat Iowa, over te mogen nemen, nadat toezichthouders hadden gevraagd naar de banden tussen aandeelhouders met dezelfde achternaam. Een paar maanden eerder trok Anbang een bod van $ 14 miljard in op hotelketen Starwood, eigenaar van onder meer de Sheraton en Westin hotels. Een gelijksoortige overname van een portfolio van hotels in onder meer New York hangt op een ‘veiligheidsonderzoek’ van de Amerikaanse overheid.

Kleindochter van Deng Xiaoping
Anbang begon in 2004 als autoverzekeraar, maar groeide al snel tot een brede financiële dienstverlener, onder meer door de overname van aandelen in enkele Chinese banken. Bestuursvoorzitter Wu Xiaohu is geen onbekende in het Chinese politieke leven. Hij is getrouwd met Zhuo Ran, kleindochter van de voormalige Chinese leider Deng Xiaoping.

Verklaring van geen bezwaar
Voor Vivat is het gedoe in de Verenigde Staten een ver-van-mijn-bed show, zegt woordvoerder Elvira Bos desgevraagd tegen amweb. “Wij zijn een zelfstandige onderneming die valt onder de Nederlandse wet- en regelgeving en Nederlands toezicht. Bij de overname door Anbang is een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Wij profiteren in alle opzichten van onze nieuwe moeder. De solvabiliteit is enorm toegenomen en Anbang helpt ons ook zeer bij de transitie van het bedrijf, onder meer door de oprichting van een innovation board.”

Reageer op dit artikel