nieuws

Kifid zoekt in nieuwe voorzitter niet het ‘beste jongetje van de klas’

Branche 4075

Kifid zoekt in nieuwe voorzitter niet het ‘beste jongetje van de klas’

Het vertrek van Nol Monster en Edgar du Perron werd al een jaar geleden aangekondigd, maar klachteninstituut Kifid is nog steeds op zoek naar een nieuwe voorzitter voor de Geschillencommissie. De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt plaats op 20 september. Uit de profielschets blijkt dat het Kifid niet perse op zoek is naar het ‘beste jongetje van de klas’. Wel naar een ‘inspirator’ en ‘drager van het gedachtegoed’ van Kifid.

Volgens woordvoerder Thom Hoedemakers heeft de procedure wat langer geduurd dan aanvankelijk verwacht, omdat de nieuwe voorzitter moet passen in de nieuwe structuur van het Kifid waarbij de functies van Ombudman en voorzitter Geschillencommissie in elkaar zijn geschoven. Er is wel een interimmer aangesteld: Rick Verschoof.

Profielschets
Kifid laat zich in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter bijstaan door Van der Kruijs parner in executive search. Op de website is de profielschets te vinden. Daaruit blijkt dat de nieuwe voorzitter uiteraard moet beschikken over een afgeronde academische opleiding Nederlands civiel recht, maar inhoudelijk niet perse het ‘beste jongetje van de klas hoeft’ te zijn. Eigenschappen als besluitvaardigheid, leiderschap en politiek bestuurlijke sensitiviteit zijn onontbeerlijk.

De nieuwe voorzitter moet voldoen aan onder meer de volgende kwalificaties:

  • Als leidinggevende van het instituut Kifid is de Voorzitter van de Geschillencommissie de ‘inspirator’ en de drager van het gedachtegoed van Kifid.
  • De Voorzitter van de Geschillencommissie is vooraleerst oprecht geïnteresseerd in de verhouding tussen consument en financiële dienstverlener en heeft een goede kennis van en inzicht in het financieel consumentenrecht of is in staat zich dit snel eigen te maken. Hij/zij beschikt over het vermogen om klachten in het juiste, juridische kader te plaatsen.
  • De Voorzitter Geschillencommissie is een krachtig leider met natuurlijk ‘gezag’ en met oog voor vernieuwing en innovatie, is betrokken en kent compassie maar is niet bang om een oordeel te
    geven dat wellicht voor klager of financiële instelling minder plezierig is. De Voorzitter confronteert instellingen waar nodig en houdt hen een spiegel voor.
  • Hij/zij bezit een hoge mate van politiek bestuurlijke sensitiviteit, is bestand tegen de hoge werkdruk, laat zich niet intimideren en is besluitvaardig. De Voorzitter handelt trefzeker, is waar nodig vasthoudend, doortastend, en heeft ‘lef’.
  • De Voorzitter van de Geschillencommissie is inhoudelijk niet persé het ‘beste jongetje van de klas’ maar beschikt over het vermogen zich de inhoud verder eigen te maken en beschikt
    daarnaast over sterke leiderschaps- en managementkwaliteiten en is bij uitstek een verbindende persoonlijkheid voor zijn team.

Beloning
Het voorzitterschap is een full time baan. De beloning bedraagt maximaal € 150.000 per jaar inclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het betreft een benoemingsperiode van 5 jaar met mogelijkheid van verlenging van nogmaals 5 jaar.

Reageer op dit artikel