nieuws

Examentraining (48): Wft Zorgverzekeringen

Branche 6130

Examentraining (48): Wft Zorgverzekeringen

De Wft-examens doen al tijden flink wat stof opwaaien in zowel de branche als in Den Haag. De examens vormen nog steeds een grote zorg voor adviseurs. Daarom biedt amweb samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. De eerste 47 examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Wft Zorgverzekeringen.

Casus
Pablo is vorig jaar afgestudeerd en heeft inmiddels een uitdagende baan gevonden als parttime dakdekker. Hij is recent op zichzelf gaan wonen in Naaldwijk, waar hij een leuk appartement huurt. Pablo verdient met zijn nieuwe baan maandelijks € 1.200. Daarnaast ontvangt hij een zorgtoeslag van € 84 per maand. Naast deze zorgtoeslag beschikt Pablo over € 65 per maand als budget voor zijn zorgverzekeringspremie. Ook heeft hij € 1.000 op zijn spaarrekening staan, waarvan hij een deel kan gebruik voor zijn zorgkosten. Wel wil Pablo € 500 behouden voor onvoorziene kosten.

Doelstellingen
Pablo wil liever uitgebreid aanvullend verzekerd zijn, dan dat hij kan kiezen uit een groot aantal zorgaanbieders. Met betrekking tot de zorgkosten verwacht Pablo dat hij nog zes keer gebruik zal maken van een homeopathische behandeling. Zo’n consult bedraagt € 60. Vorig jaar waren zijn tandartskosten € 300. Dat waren de kosten voor zijn consulten en het vullen van twee gaatjes.

Beleid zorgverzekeraar HF
De bestuursrechtelijke premie in deze casus bedraagt € 160. Bij wanbetaling brengt de zorgverzekeraar verder € 150 aan eenmalige kosten in rekening met betrekking tot rente- en deurwaarderskosten.

In deze casus is een verplicht eigen risico van € 400 van toepassing.

Bijlagen:
Zorgverzekeringspakketten;
Aanvraagformulier.

Vraag 1
Welk van de onderstaande pakketsamenstellingen past het beste bij Pablo?

a) Restitutiepolis met € 300 vrijwillig eigen risico, aanvullend pakket UG+ en Tandpakket UG+.
b) Naturapolis zonder een vrijwillig eigen risico en enkel Tandpakket UG+.
c) Budgetpolis met € 100 vrijwillig eigen risico, aanvullend pakket XL en Tandpakket XL.

Toetstermen:
– 2d.1 De kandidaat kan beoordelen welke risico’s kunnen worden afgedekt door een verzekeringsoplossing.
– 2e.4 De kandidaat kan de verzekeringsvormen selecteren die voor de klant onacceptabele risico’s (deels) kunnen afdekken.
– 2e.6 De kandidaat kan inschatten welke van de geselecteerde verzekeringsvoorwaarden het beste aansluiten op de specifieke verzekeringsbehoeften en -wensen van de klant.

Vraag 2
De adviseur heeft Pablo een naturapolis met € 200 eigen risico zonder aanvullende pakketten geadviseerd. Wat wordt de nieuwe premie van Pablo per maand, indien Pablo een korting van 10% op zijn zorgverzekering krijgt?

Kom je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in. Kom je uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.

Antwoord:
€ …

Toetsterm
2e.2 De kandidaat kan de premies van verzekeringen berekenen.

Vraag 3
Stel: de adviseur heeft Pablo een restitutiepolis met € 100 eigen risico zonder aanvullende pakketten geadviseerd. Hoeveel bedragen de extra kosten indien Pablo voor zes maanden een bestuursrechtelijke premie moet betalen? Bereken het verschil tussen de geadviseerde pakketsamenstelling van de adviseur en de bestuursrechtelijke premie. Houd daarbij rekening met eventuele bijkomende kosten.

Kom je uit op een geheel bedrag? Vul twee nullen achter de komma in. Kom je uit op een niet geheel bedrag? Vul twee cijfers achter de komma in.

Antwoord:
€ …

Toetsterm
2e.8 De kandidaat kan berekenen wat de consequenties zijn van het niet verzekerd zijn en het niet betalen van de premie (inclusief wanbetalerstraject en bronheffing voor de zorgverzekering).

Vraag 4
Pablo verwacht homeopathische behandelingen te ondergaan. Is het voor hem voordeliger om het betreffende jaar een aanvullend XL pakket te nemen in plaats van geen aanvullend pakket?

a) Nee, dit levert hem geen financieel voordeel op.
b) Ja, dit levert hem een voordeel op tussen de € 0 en € 50.
c) Ja, dit levert hem een voordeel op tussen de € 50 en € 100.

Toetsterm
3f.2 De kandidaat kan beoordelen of de schade on de afgesloten zorg- en ziektekostenverzekering(en) valt.

Vraag 5
Indien de adviseur Pablo een naturapolis met € 100 vrijwillig eigen risico adviseert, inclusief het aanvullend pakket UG+ en Tandpakket UG, wat heeft de adviseur dan verkeerd ingevuld op het aanvraagformulier?

a) Vrijwillig eigen risico.
b) Soort polis.
c) Aanvullend pakket.
d) Tandpakket.

Toetsterm
2a.3 De kandidaat kan formulieren en offertes invullen, aanvragen, controleren en indienen.

 

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Reageer op dit artikel