nieuws

Dijsselbloem kritisch op sterke salarisstijging NN-top

Branche 2231

Dijsselbloem kritisch op sterke salarisstijging NN-top

Minister Dijsselbloem is tevreden over de manier waarop de financiële sector omgaat met het bonusplafond dat vorig jaar is ingevoerd. Daarop zijn twee uitzonderingen: ING en Nationale-Nederlanden. Daar hebben de bestuurders vorig jaar minimaal 30% extra salaris ontvangen vergeleken met 2014; ruim boven het plafond van 20%.

De forse loonsverhoging betreft een stijging van het vaste salaris en is dus geen bonus, zo motiveren de concerns hun beloningsbeleid. Maar Dijsselbloem denkt er anders over, zo schrijft hij aan de Tweede Kamer: “Een aantal ondernemingen heeft ervoor gekozen de (voorheen zeer hoge) variabele beloningen van bestuurders te compenseren met een sterke verhoging van het vaste salaris, mede omwille van aansluiting op zogenaamde internationale benchmarks. Dit is juridisch mogelijk, maar ik ben van mening dat dit lastig uit te leggen is aan klanten in het licht van het herstel van vertrouwen en overbruggen van de kloof tussen maatschappij en financiële sector. Het is aan financiële ondernemingen zelf om te blijven inzetten op herstel van vertrouwen.”
Bij Aegon is de maximale variabele beloning voor het bestuur nog altijd 60%. Dat komt door de mogelijkheid gebruik te maken van een uitzondering voor personen die werken voor een groep met een internationaal karakter.

Pluim voor Delta Lloyd
Twee instellingen krijgen een pluim van de minister: “Zo hebben in 2015 bijvoorbeeld Rabobank en Delta Lloyd gebruik gemaakt van de aangescherpte regels voor terugvordering en aanpassing van variabele beloningen. Hoewel het hier eerste signalen van de effecten van deze regels betreft, zijn deze eerste tekenen positief.”

Reageer op dit artikel