nieuws

Wendy van Hamburg: ‘mensen meenemen in verandering’

Branche 685

Wendy van Hamburg: ‘mensen meenemen in verandering’

Wendy van Hamburg, Hoofd Project Development, illustreerde op het symposium De Waarde van Advies IV hoe zij als leider ‘verandering’ stimuleerde in een organisatie die van oudsher klanten in de schoot geworpen kreeg: Havenbedrijf Rotterdam.

“Mensen hier zijn altijd gewend geweest om naast de telefoon te wachten. De grond is van ons, de klant meldt zich wel. Die tijd is geweest, de veranderingen op de brandstofmarkt zijn immens. Maar de mentaliteit van ‘het werk komt vanzelf’ is lastig te veranderen. Je kunt dit systeem alleen doorbreken door medewerkers mee te nemenen hen ervan te doordringen dat de tijden veranderen. Mensen moeten leren dat het niet vanzelf goed gaat.”

Verandering faciliteren
Het stimuleren en faciliteren van ‘verandering’ deed Wendy door ‘Projectmanagement’ op de kaart te zetten. Met grenzen, maar vooral met heel veel ruimte, bijvoorbeeld om vitaal te zijn. Zo zetten ze een inhouse vitaliteitsprogramma op. “Medewerkers moeten goed in hun vel zitten. Dat straal je in het contact met klanten uit, je bent scherper en meer servicegericht. Wij zijn bij het Havenbedrijf gewend inhoudelijk te zijn. Dit sturen op ‘vitaliteit’ was nieuw.”

Kleinschalige netwerken zijn sneller
Ook nieuw was, dat er voortaan gekeken wordt naar wat mensen wel kunnen in plaats van naar hun zwaktes. Durven zeggen dat je iets niet weet, kan ook krachtig zijn, “als je maar actief met elkaar in discussie durft te gaan, vragen stelt. Dat neemt zoveel drempels weg dat je sneller kunt schakelen en echt meerwaarde kunt leveren. Zo ontdekken mensen waar hun krachten liggen, bij elkaar en bij henzelf.” Ook het leren kennen van de klant en met hem in gesprek gaan, is een speerpunt van Wendy, “net zoals het afwijken van de traditionele organisatiestructuren. Ik zie veel meer potentie in kleinschalige netwerken, waar ZZP’ers eigenhandig aan de slag gaan om oplossingen te bedenken en processen te verbeteren. Dat gaat zoveel sneller. In onze markt hebben we dat nodig.”

‘Innoveer, anders doet een ander het’
Wat ook cruciaal is: openstaan voor vernieuwende ideeën en oplossingen. “En ze omarmen. Laatst hadden we een stagiair die een app bedacht waarmee schepen zelf hun ideale route naar hun ligplaats vinden. Onze verkeersleiders voelden zich daardoor bedreigd. Maar het heeft geen zin je ogen te sluiten voor nieuwe technologieën. Je moet zelf zulke stappen zetten, anders doet een ander het.”

Wendy van Hamburg, Hoofd Project Development van Havenbedrijf Rotterdam, ging met financieel adviseurs in gesprek over leiderschap tijdens het symposium De Waarde van Advies IV van Avéro Achmea op 25 mei 2016. Voor sfeerimpressies van die dag en artikelen van de overige sprekers, klik hier.

Over Wendy van Hamburg

Reageer op dit artikel