nieuws

‘Vivat-eigenaar Anbang onderzoekt beursgang’

Branche 4062

‘Vivat-eigenaar Anbang onderzoekt beursgang’

Anbang, de Chinese eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat, wil volgend jaar met haar activiteiten rondom levensverzekeringen naar de beurs in Hongkong. Anbang Insurance Group heeft een aantal zakenbanken benaderd met de vraag of zij een rol willen spelen bij die beursgang.

Dat melden de internationale persbureaus Bloomberg en Reuters dinsdag naar aanleiding van gesprekken met bronnen rondom de verzekeraar. De betreffende banken zouden tot eind deze week de tijd hebben om met voorstellen te komen. De beursgang betreft naast de Chinese activiteiten op het gebied van levensverzekeringen, mogelijk ook buitenlandse dochterondernemingen van Anbang. Daartoe behoort Vivat, de vroegere verzekeringsdivisie van het genationaliseerde SNS Reaal.

Vivat-woordvoerder Elvira Bos laat desgevraagd aan amweb weten dat het bericht enkel speculatie betreft. “Voor navraag hierover verwijs ik door naar Anbang. Wat Vivat betreft plannen wij géén beursgang voor ons bedrijf, noch voor onderdelen.”

Vivat
Vivat Verzekeringen werd vorig jaar verkocht aan de Chinese branchegenoot. De overname verliep alles behalve geruisloos en leidde ook tot discussies in de Tweede Kamer. Eerder dit jaar meldde amweb dat Vivat-eigenaar Anbang onder het vergrootglas ligt bij de Chinese toezichthouder op het verzekeringswezen. Die maakt zich zorgen over de expansiedrift van het bedrijf, dat de afgelopen jaren voor miljarden aan overnames heeft gedaan, waaronder het prestigieuze Waldorf Astoria hotel in de stad New York.

Reageer op dit artikel