nieuws

Verzekeraar van de toekomst maakt deel uit van het gezin

Branche 1511

Verzekeraar van de toekomst maakt deel uit van het gezin

Om overeind te blijven in een veranderende wereld moeten verzekeraars veel meer een pro-actieve rol gaan spelen als risicomanager in het leven van hun klanten. Daarbij kunnen zogeheten insurance-as-a-service oplossingen dienstbaar zijn. Dit stellen softwarebedrijf SAP en onderzoeksbureau Ovum in hun rapport Technology Transformation in the Global Insurance Industry.

Volgens het rapport moeten verzekeraars binnen 5 tot 10 jaar onder druk van krachten als digitalisering, cloud en internet of things de draai maken van productleverancier naar actieve deelnemer in het leven van klanten. In de toekomst speelt de verzekeraar de rol van een begrijpelijke risicomanager die diensten en oplossingen aanbiedt op basis van individuele behoeften en voorkeuren.

Gepersonaliseerde polissen op basis van individueel risico
Dankzij de grote hoeveelheid data kunnen verzekeraars volgens SAP en Ovum hun klanten op voorhand waarschuwen voor potentiële problemen. Door logge IT in te ruilen voor cloudoplossingen kunnen verzekeraars bijna real time nieuwe functionaliteiten introduceren die inspelen op de klantwensen. De introductie van internet of things technologie, bijvoorbeeld sensors, telematica en domotica, zorgt er voor dat klanten kunnen kiezen voor sterk gepersonaliseerde polissen op basis van het individuele risico. Als voorbeeld wordt een autoverzekering genoemd waarvan de premie oploopt als er daadwerkelijk wordt gereden en daalt als de auto geparkeerd staat.

Actievere en meer waardevolle rol
“Digitalisering, cloud en internet of things spelen een belangrijke rol bij het realiseren van een rimpelloze ervaring met een toegevoegde waarde voor klanten”, stelt Charles Juniper namens Ovum. “Door deze toegevoegde waarde kunnen verzekeraars een actievere en meer waardevolle rol spelen in het leven van klanten, wat hen helpt om te concurreren met nieuwe spelers op de markt.”

Reageer op dit artikel