nieuws

Hypotheekfraudeur draait de bak in

Branche 8085

Hypotheekfraudeur draait de bak in

De 36-jarige hypotheekfraudeur uit Arnhem, tegen wie eerder deze maand 14 maanden cel werd geëist, heeft door de Rechtbank Gelderland een gevangenisstraf van 12 maanden opgelegd gekregen. Het Openbaar Ministerie eiste naast de celstraf ook een geldboete van € 500.000, die hoeft de man echter niet te betalen.

De aanklacht van het Openbaar Ministerie wegens hypotheekfraude is door de rechtbank gesplitst in twee strafbare feiten: oplichting en valsheid in geschrifte. Onder oplichting verstaat de rechtbank in dit geval het verkrijgen van een hypotheek met een nagemaakte werkgeversverklaring en salarisspecificatie. Door de rechtbank werd deze feiten gezien als “listige kunstgrepen”. Voor het tweede feit, valsheid in geschrifte, werd de 36-jarige man vrijgesproken. Het strafbare feit wordt niet door de inhoud van de bewijsmiddelen ondersteund, zo oordeelt Rechtbank Gelderland.

Vertrouwen geschonden
In het uiteindelijke vonnis concludeert de rechtbank dat het plegen van oplichting een ernstig vermogensdelict is. “De verdachte heeft op een zeer kwalijke manier misbruik gemaakt van het vertrouwen in met name werkgeversverklaringen dat in de Nederlandse samenleving bestaat en voor een goed functioneren van het bancaire stelsel van wezenlijk belang is. Aldus is dit vertrouwen dat met name door financiële instellingen gesteld moet kunnen worden door het handelen van verdachte geschonden. Verdachte heeft zich kennelijk enkel laten leiden door eigen financieel gewin, terwijl de bank is gedupeerd. Dit neemt de rechtbank verdachte zeer kwalijk.”

Door de uitspraak van de rechtbank is de man veroordeeld tot 12 maanden gevangenis. Het voorarrest wordt hier nog wel van afgetrokken.

Reageer op dit artikel