nieuws

Europese verzekeraars investeerden in 2015 € 9.800 mld in economie

Branche 2552

Europese verzekeraars investeerden in 2015 € 9.800 mld in economie

Europese verzekeraars hebben in 2015 bijna € 9.800 mld belegd in obligaties, aandelen en andere activa, een stijging van 1,4% ten opzichte van 2014. Dit blijkt uit cijfers van Insurance Europe, de Europese federatie voor verzekeraars en herverzekeraars.

De Solvency II-regelgeving, die begin dit jaar in heel Europa in werking is getreden, zou volgens de koepelorganisatie in theorie meer vrijheid moeten geven aan verzekeraars om hun activa optimaal te investeren. Maar, zo zegt Insurance Europe: “Verzekeraars zijn bezorgd dat de maatregelen hun lange-termijn focus niet dient. De eisen maken het voor verzekeraars onnodig duur om op de juiste manier te investeren voor klanten. Daarnaast kan het hun vermogen ondermijnen om lange termijn investeringen te doen en voor instabiliteit in de Europese economie zorgen.”

Conservatief
Michaela Koller, directeur-generaal van Insurance Europe, noemt Solvency II al erg conservatief. “En toch zijn er onlangs nog pogingen geweest om het nog conservatiever te maken door veranderingen in de Ultimate Forward Rate. Dit zou voor ernstige beperkingen zorgen in het vermogen van verzekeraars om hun rol als Europa’s grootste institutionele beleggers voor de lange termijn te handhaven. In plaats daarvan moeten de beleidsmakers de tijd nemen om te kijken hoe goed Solvency II werkt, en om ervoor te zorgen dat de kapitaalvereisten overeenkomen met de risico’s waarmee verzekeraars worden geconfronteerd. Op deze manier kunnen ze ook op de lange termijn grote investeringen in onze economie blijven doen.”

De publicatie van Insurance Europe laat ook zien dat de omvang van de claims en uitkeringen die door de Europese verzekeraars is betaald, in 2015 met 2% is gestegen tot € 976 mld. Uitkeringen op ‘Leven’ stegen in 2015 met 1,7% tot € 649 mld, ‘schadeclaims’ stegen met 2,3% tot € 222 mld en gezondheidsclaims groeiden met 4,3% tot € 101 mld.

Een gemiddeld Europees huishouden gaf in 2015 zo’n € 2010 uit aan verzekeringen, in 2014 was dat € 1993.

Reageer op dit artikel