nieuws

Edwin Herdink (CFD): ‘We moeten naar provisie 2.0’

Branche 9491

Edwin Herdink (CFD): ‘We moeten naar provisie 2.0’

CFD-voorzitter Edwin Herdink laat aan amweb weten niet te zijn verrast door de uitspraken van minister Jeroen Dijsselbloem. De minister heeft maandag laten weten dat het provisieverbod niet strijdig is met het Europees Unierecht. De Commissie Financiële Dienstverlening heeft daar eerder dit jaar nog haar vraagtekens bij gezet.

Herdink is niet verrast door de reactie van Dijsselbloem. “Als ik eerlijk ben, lag de reactie van de minister in de lijn der verwachting. Maar hij heeft niet al onze vragen beantwoord. Naar aanleiding van de reactie van de minister, heeft het CFD nog aanvullende vragen die een breder veld bestrijken dan waar de minister nu inhoudelijk op heeft gereageerd. Bijvoorbeeld over de richtlijn Verzekeringsdistributie”, aldus Herdink.

Slappe argumentatie
De argumenten die minister Dijsselbloem noemt in zijn reactie, zijn volgens Herdink een herhaling van eerdere stappen. “Er wordt door de minister een aantal documenten en rapporten aangehaald die inmiddels behoorlijk gedateerd zijn. Er is de afgelopen jaren een hoop gebeurd. Kijk naar de arbeidsmarkt. Het aantal zzp’ers is toegenomen, maar die zijn bijvoorbeeld lang niet allemaal verzekerd. En een deel van de consumenten heeft het financieel niet breed, waardoor ze voor advies niet kunnen betalen. Daar moeten we een oplossing voor vinden.” Volgens Herdink kan dat prima met een nieuwe vorm van provisie. “Noem het provisie 2.0. De consument moet zelf kunnen kiezen wat voor een vorm van dienstverlening hij prefereert. Ik vind het dan ook vreemd dat de minister stelt dat provisie het algemeen belang van de consument bedreigt. Dit betekent dus dat alle Europese consumenten, met uitzondering van de consumenten in Nederland, door hun regeringen permanent aan gevaar worden blootgesteld.”

Geen kans
Herdink heeft met verbazing de uitspraak van minister Dijsselbloem, die zei dat de provisietransparantie niet tot het gewenste resultaat heeft geleid, gelezen. “Echt verbazingwekkend. Sterker nog, ik verdenk de minister hier van geschiedvervalsing”, aldus de CFD-voorzitter. “De provisietransparantie werkte wel degelijk, alleen heeft het geen enkele kans gekregen. In plaats van het een aantal jaar aan te zien, werd binnen de kortste keren de stekker eruit getrokken.”

Emoties
Herdink realiseert zich dat het provisieverbod een lastig onderwerp is. “Het roept al jaren emoties op bij mensen. Dat was zelfs al het geval voordat het provisieverbod überhaupt van kracht werd. Maar in mijn ogen is het verbod ook gebaseerd op emoties. Laten we daarom leren uit het verleden en ervoor zorgen dat we niet teruggaan naar de situatie zoals die vóór 2013 was.” En dat is mogelijk volgens Herdink. “We moeten nu de dialoog aangaan met de minister en het ministerie van Financiën en stilstaan bij de knelpunten en die proberen op te lossen. We moeten het goede van het oude model behouden en die aanvullen met moderne zaken. Hierdoor ga je dus inderdaad naar provisie 2.0. Maar dat wordt nog een hele uitdaging hoor.”

Voorschot
Op de vraag of de reactie van de minister een voorschot is op de evaluatie van het provisieverbod, die volgend jaar gaat plaatsvinden, is Herdink duidelijk. “Ja. Het standpunt van zowel de minister als het ministerie van Financiën is duidelijk. Maar dat betekent niet dat we de dialoog niet aan kunnen gaan. Sterker nog, die gáán we gewoon aan. Enkel op die manier komen we erachter waar nog ruimte ligt en waar niet.”

Reageer op dit artikel