nieuws

AFM nog in gesprek met Goedhart over hulp aan Interbank-klanten

Branche 5264

AFM nog in gesprek met Goedhart over hulp aan Interbank-klanten

Toezichthouder AFM en Rob Goedhart zijn nog altijd in gesprek over de hulp die Goedhart heeft verleend aan klanten van Interbank. Volgens de toezichthouder kan het werk van Goedhart opgevat worden als bemiddeling, iets wat Goedhart bestrijdt. De AFM hoopt dat er op overzichtelijke termijn duidelijkheid komt in de kwestie.

Rob Goedhart en zijn stichting Geldbelangen legden de kwestie zelf voor aan de AFM. Goedharts Stichting Geldbelangen helpt al enkele maanden tientallen klanten van Interbank met het omzetten van hun peperdure doorlopende krediet met rentepercentages tot wel 14% naar een goedkopere variant. Daarvoor vraagt hij € 25 bij inschrijving van de casus en € 225 bij een succesvolle omzetting van het dure krediet door Interbank.

Onafhankelijke rol
De AFM stelde in een voorlopig oordeel over de kwestie dat het werk van Goedhart voor de Interbank-klanten valt te betitelen als kredietbemiddeling. Op grond daarvan zou hij een Wft-vergunning moet hebben, iets waarover hij niet beschikt en ook niet wil beschikken om naar eigen zijn onafhankelijke rol te kunnen blijven spelen. Volgens Goedhart is er in deze situatie geen sprake van kredietbemiddeling omdat het obligo niet hoger wordt en de totaalkosten voor de klant ook niet hoger worden.

Juridische werkelijkheid
De kwestie leidde tot een stevige discussie op deze site waarbij menig amweb-bezoeker zich afvraagt of de AFM in deze situatie nog ‘handhavend’ gaat optreden richting Goedhart. Volgens AFM-woordvoerder Nicole Reijnen zijn Goedhart en de AFM nog altijd in gesprek om te bepalen of in Goedhart in overtreding is geweest en welke sanctie daarop zou moeten volgen. “We hebben te maken met een juridische werkelijkheid en de intentie van Rob Goedhart, die stelt misstanden aan de kaak te willen stellen. Dat is een duivels dilemma. Het handhavend optreden vindt in eerste instantie achter de schermen plaats.”

Schuldhulpverlening op scherp
Ze stelt dat de branche en consumenten gebaat zijn bij duidelijkheid op zo kort mogelijke termijn, al kan ze daar nog geen nauwere tijdsaanduiding aan binden. Wel stelt ze nogmaals dat hulpverlening aan mensen in financiële problemen an sich niet ter discussie staat. “Helpen is geen juridisch begrip.” Goedhart blijft echter waarschuwen voor verstrekkender gevolgen: “En ik blijf er bij: als wij niet zouden mogen doen wat we nu doen staat de hele schuldhulpverlening op scherp.”

Zaterdag 3 september besteedt het televisieprogramma Kassa opnieuw aandacht aan de kwestie Interbank.

Reageer op dit artikel