nieuws

Pieter Lakeman: ‘Ze zijn doorgeslagen bij DNB’

Branche 2849

Pieter Lakeman: ‘Ze zijn doorgeslagen bij DNB’

Pieter Lakeman, luis in de pels van de financiele autoriteiten, neemt in een interview met Executive Finance geen blad voor de mond. De toezichthouders bij DNB begrijpen er niets van. “Wat DNB doet vind ik een vorm van afpersing”.

In het interview zegt Lakeman: “Neem de regel dat pensioenfondsen hun verplichtingen met langlopende staatsobligaties moeten afdekken. Maar de rente staat historisch laag! Dit gaat op termijn tot gigantische tekorten leiden. Dat snapt een kind. Maar pensioenfondsbestuurders die in opstand komen en zeggen “zo graven we ons eigen graf”, riskeren dat ze niet door de hertoetsing van DNB komen en voor de rest van hun loopbaan beschadigd raken. Wat DNB doet vind ik een vorm van afpersing.”

Niet veel op met Klaas Knot
Lakeman heeft ook niet veel op met Klaas Knot, president van DNB: “Knot, de man van de zogenaamde cultuurverandering, heeft in 2012 Lenze Koopmans nog herbenoemd in de raad van commissarissen van Rabobank. Moet je nagaan: Koopmans – inmiddels overleden, een vriendje van Nout Wellink overigens – was begin jaren tachtig verantwoordelijk voor de aandelenfraude bij beursfonds OGEM. Deze man, al eerder door Wellink tot commissaris bij Rabobank benoemd, mocht van Knot dus gewoon op zijn post blijven.”

Moreel kompas
Op de vraag of Lakeman vindt dat de huidige generatie bestuurders over een scherper moreel kompas beschikt dan veertig jaar geleden, zegt hij: “Nee, ik zie daarin weinig ontwikkeling. De top van het bedrijfsleven is niet minder hebzuchtig dan toen ik begon. Maar ook niet meer. Weet je, het is niet zozeer hebzucht die tot fraude en malversatie leidt. Een CEO die zijn inkomen opschroeft van 5 naar 10 miljoen doet dat niet omdat hij meer kan uitgeven. Het is ijdelheid: laten zien dat je meedoet met de grote jongens en dat je iets meer verdient dan je buurman.”

Reageer op dit artikel