nieuws

Oud-bestuurders Achmea krijgen 1,8 miljoen mee

Branche 1543

Oud-bestuurders Achmea krijgen 1,8 miljoen mee

Verzekeraar Achmea heeft de vertrokken bestuurders Jeroen van Breda Vriesman en Danny van der Eijk elk zo’n 900.000 euro vertrekpremie meegegeven. Dat heeft een woordvoerder van de verzekeraar afgelopen week tegenover RTL Z bevestigd.

De ontslagpremie aan Van Breda Vriesman, die sinds 2008 in de raad van bestuur zat, is opvallend, want hij legde in september 2014 zijn functie neer, toen bekend werd dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar fraude bij een bedrijfsonderdeel waarvoor hij verantwoordelijk was geweest.

Fraude mogelijk gemaakt
Vorig jaar stapte hij echt op. In december vond het OM dat Van Breda Vriesman de fraude mogelijk had gemaakt. Omdat hij een schikking had geweigerd, wil het OM hem vervolgen. Van Breda Vriesman werkt nu overigens bij consultant Samhoud en Partners.

Uit de jaarstukken van Achmea blijkt, volgens RTLZ dat de bestuurder niet met lege handen vertrok. Achmea betaalde hem tot november 2015 door. Inclusief de doorbetaling in de laatste vier maanden van 2014 kostte dat de verzekeraar ruim 1,1 miljoen euro.

Voorwaardelijke ontslagvergoeding
Daarbovenop ontving Van Breda Vriesman dus ook nog een vertrekpremie. Volgens de stukken betaalde Achmea de twee vertrokken bestuurders samen 1,8 miljoen euro. Navraag leert dat zij daarvan elk ongeveer de helft ontvingen. “Met beide heren is circa één jaarsalaris als beëindigingsvergoeding afgesproken van circa 900.000 euro”, zegt woordvoerder Marco Simmers tegen RTLZ.

Achmea zegt dat de aan Van Breda Vriesman toegekende ontslagvergoeding ‘voorwaardelijk’ is. “Deze is afhankelijk van het verloop en de uitkomst van de rechtszaak”, aldus de woordvoerder.

Van Eijk, de tweede vertrokken bestuurder, nam in januari 2015 drie maanden sabbatical, en liet in mei weten daarvan niet terug te keren. Achmea betaalde hem tot juni 2015 een half miljoen euro aan regulier salaris. Daar komt dus nog een vertrekpremie van ongeveer 900.000 euro bij.

In een oud interview met am: zei Van Breda Vriesman over zijn baan bij Achmea: “Dit is de mooiste baan tot nu toe. Ik had werkelijk van tevoren niet kunnen bedenken dat verzekeren zo leuk is.”

Reageer op dit artikel