nieuws

Jeffrey Leichel over herstelloket: ‘Het moet niet veel gekker worden’

Branche 2661

Jeffrey Leichel over herstelloket: ‘Het moet niet  veel  gekker worden’

Stichting Odin is zeer teleurgesteld over het besluit van het Verbond van Verzekeraars om via een eigen loket woekerpolisgedupeerden gratis hersteladvies cadeau te doen. De Stichting noemt het een “zwarte dag voor het onafhankelijk financieel advies in Nederland.”

Gisteren  lanceerde het Verbond van Verzekeraars een adviesloket voor beleggingsverzekeringen. Mensen met een woekerpolis kunnen hier gratis terecht, het voor de klus aangezochte Amsterdamse kantoor Triple A brengt de advieskosten in rekening bij  het Verbond.

Tot woede van Stichting Odin. “De adviseurs die zijn geselecteerd door het verbond, worden betaald door het verbond en mogen alleen oplossingen van dezelfde verzekeraar adviseren van het verbond. Ook mag van het Verbond niet over claimschade worden gesproken. De AFM keurt deze bedenkelijke constructie niet alleen goed, ze juicht het initiatief zelfs toe. En het ministerie van Financiën is ook in haar nopjes met de regeling.”

‘Dit is echt een zwarte dag voor onafhankelijk financieel advies in Nederland’
“Het moet niet veel gekker worden” zegt Stichting Odin voorzitter Jeffrey Leichel. “Er zijn duizenden gediplomeerde onafhankelijke advieskantoren in dit land. En die zijn ten volle bereid woekerpolisgedupeerden te helpen met een echt onafhankelijk advies. Geef consumenten een adviescheque en ze kunnen zelf zo’n adviseur in de arm nemen. Maar in plaats daarvan komen politiek, toezichthouder en verzekeraars tot de conclusie dat het beter is gedupeerden te helpen met een door het verbond gecontroleerde eigen advieswinkel, die uitsluitend gebonden advies geeft. Dat betekent dat alleen oplossingen worden aangeboden van de verzekeraar, die de woekerpolis ook heeft verkocht. Hoezo klant centraal? Dit is echt een zwarte dag voor onafhankelijk financieel advies in Nederland.”

Onbegrijpelijke zet
Hij vervolgt: “Dit loket is en blijft in onze ogen een onbegrijpelijke zet van het trio Verbond – AFM – Politiek. Een fijnmazig netwerk van duizenden onafhankelijke adviseurs, dat de laatste acht jaar enorm heeft geïnvesteerd in professionaliteit, transparantie en klantverantwoordelijkheid, wordt met dit loket brutaal gepasseerd ten faveure van gekleurd advies onder bewind van het Verbond. Dit is onze sector onwaardig. Daarom roep ik vooral de politiek op om naast dit initiatief af te dwingen, dat via hetzelfde loket actief een adviescheque wordt aangeboden, zodat klanten kunnen kiezen tussen gekleurd en onafhankelijk advies.”

Reageer op dit artikel