nieuws

Examentraining (44): Schadeverzekeringen Particulier

Branche 11325

Examentraining (44): Schadeverzekeringen Particulier

De Wft-examens doen al tijden flink wat stof opwaaien in zowel de branche als in Den Haag. De examens vormen nog steeds een grote zorg voor adviseurs. Daarom biedt amweb samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. De eerste 43 examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Schadeverzekeringen Particulier.

Casus
Chantal en Gerda zijn al vriendinnen sinds de lagere school. Nu wonen ze samen in Almere en volgen dezelfde hbo-opleiding in Utrecht. In de weekenden gaan ze terug naar hun geboortedorp. Daar werken ze nog steeds in de plaatselijke horeca.
Chantal en Gerda hebben een afspraak met hun verzekeringsadviseur om een aantal zaken te bespreken.

Privésituatie Chantal en Gerda
Chantal en haar vriendin Gerda wonen sinds drie dagen in een nieuw huurappartement in Almere. Ze zijn nog volop aan het schilderen, maar hebben al wel hun intrek in het appartement genomen.
Chantal en Gerda gaan elk weekend terug naar hun ouderlijk huis, omdat ze daar nog steeds in de plaatselijke horeca werken.
Chantal heeft twee jaar geleden van haar ouders een (toen) nieuwe auto gekregen. De gegevens van de auto zijn:
– Oorspronkelijke cataloguswaarde (1 juli 2014) € 16.500
– Huidige cataloguswaarde (3 juli 2016) € 17.000
– Dagwaarde (3 juli 2016) € 9.500

Chantal en Gerda willen binnenkort op vakantie naar Thailand.

Verzekeringen
Chantal en Gerda hebben via hun verzekeringsadviseur de volgende verzekeringen afgesloten:
– Inboedelverzekering op Extra Uitgebreide Gevarencondities. Verzekerd bedrag € 50.000;
– Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Verzekerd bedrag € 2.500.000;
– Autoverzekering met een WA- en volledige cascodekking. Deze verzekering kent een nieuwwaarderegeling van één jaar en daarop volgend een afschrijvingsregeling van 1% per maand. Er geldt een eigen risico van € 150;
– Chantal sluit een annuleringsverzekering af voor de reis naar Thailand. Ze hebben deze reis vijf dagen geleden geboekt. Gerda heeft al een doorlopende reis- en annuleringsverzekering.

Schades
Op 3 juli wordt de bank, die Chantal en Gerda in het trappenhuis hebben gezet om te kunnen schilderen, in brand gestoken. Hierbij ontstaat de volgende schade:

Schade aan Winkelwaarde Dagwaarde
Gordijnen 1.800,- 840,-
Lederen bank 2.499,- 1.250,-
Televisie 900,- 357,-

Alle bewoners van het appartementencomplex worden door de brandweer uit hun appartementen gehaald. Tijdens de bluswerkzaamheden worden de autosleutels van Chantal uit het appartement ontvreemd. De volgende dag blijkt de auto van Chantal gestolen te zijn en deze wordt niet meer teruggevonden. In de auto van Chantal lag een lederen jas.

Gerda heeft op haar werk een glas rode wijn over een dure handtas van een klant laten vallen. Ondanks alle pogingen is de tas niet meer schoon te krijgen. De schade bedraagt € 285.

Vraag 1
Gerda heeft op haar werk een glas rode wijn over een dure handtas van een klant laten vallen. De werkgever heeft zelf geen aansprakelijkheidsverzekeringen bedrijven (AVB) afgesloten en wil de schade niet betalen. Bij welke verzekeraar kan Gerda terecht voor deze schade?
Let op: meerdere antwoorden kunnen juist zijn.
A. Bij de AVP van haar ouders.
B. Bij haar eigen AVP.
C. Bij haar inboedelverzekeraar.

Toetsterm:
2c.4: Beoordelen welke zaken of belangen van de klant onder de dekking van aansprakelijkheid- of rechtsbijstandsverzekeringen kunnen worden geschaard, inclusief alle subdekkingen.

Vraag 2
Door de brand in het trappenhuis is schade ontstaan. Bij welke schade is er sprake van uitkering op basis van de dagwaarde op de inboedelverzekering?
Let op: meerdere antwoorden kunnen juist zijn.
A. De gordijnen.
B. De lederen bank.
C. De televisie.

Toetsterm:
3e.1: De klant begeleiden bij het schadeproces.

Vraag 3
De autosleutel van Chantal wordt tijdens het blussen van de brand ontvreemd. In de auto die gestolen werd lag een lederen jas van Chantal. Op welke verzekering kan Chantal deze jas claimen?
A. De inboedelverzekering.
B. De autoverzekering.
C. Nergens.

Toetsterm 1c.8:
De kandidaat kan voorbeelden opsommen van de risico’s rond bezit die te maken hebben met tijdelijk stallen van inboedel elders.

Vraag 4
Bereken de uitkering uit de cascoverzekering van de auto van Chantal ten tijde van de diefstal.
Vul hier het juiste getal in. Rond af op hele euro’s.
€ …

Toetsterm:
2e.8: Beoordelen of de nieuwwaarde- en dagwaarderegeling, verzekeraarshulpdienst, de schadeherstelregeling en overige dekkingen op de motorrijtuigverzekering van toepassing zijn.

Vraag 5
Chantal en Gerda hebben vijf dagen geleden een reis geboekt naar Thailand. Twee dagen voor vertrek krijgt Chantal een ongeluk waardoor zij komt te overlijden. Welke annuleringsverzekering keert uit?

A. De annuleringsverzekering van Chantal keert uit aan de nabestaanden.
B. De annuleringsverzekering van Gerda keert uit aan Gerda.
C. Beide annuleringsverzekeringen keren uit.

Toetsterm 1c.3:
De kandidaat kan uitleggen welke zaken of belangen van de klant onder de dekking van verzekeringen kunnen worden geschaard.

 

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Reageer op dit artikel