nieuws

Examentraining (43): Schade Zakelijk

Branche 10908

Examentraining (43): Schade Zakelijk

De Wft-examens doen al tijden flink wat stof opwaaien in zowel de branche als in Den Haag. De examens vormen nog steeds een grote zorg voor adviseurs. Daarom biedt amweb samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. De eerste 42 examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Schade Zakelijk.

Casus
De adviseur Schadeverzekeringen Zakelijk heeft vragen gekregen van zijn klanten. Deze klanten zijn Des Sneltransport en Tuinderij Groentezorg.

Dez Sneltransport
Dezmal heeft jarenlang pakketjes bezorgd voor PostNL, maar een jaar geleden is Dezmal zijn eigen vervoersbedrijf gestart, Dez Sneltransport.
Dez Sneltransport heeft inmiddels drie bedrijfswagens op de weg en vervoert voor meer dan € 500.000,- aan goederen door heel Nederland. Hij doet dit op basis van de Algemene vervoerscondities (AVC).
Van de drie bedrijfswagens zijn er structureel twee dagelijks in gebruik. De andere bedrijfswagen wordt gebruikt voor incidentele spoedklussen. Voor zo’n spoedklus wordt een uitzendkracht ingehuurd om de werkzaamheden te verrichten.

Verzekeringen Dez Sneltransport
Dez Sneltransport heeft de volgende verzekeringen:
• WAM-verzekeringen voor alle motorrijtuigen;
• Inventarisverzekering;
• Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering.

Schade Dez Sneltransport
Op 16 juli vervoert Dez Sneltransport een zending champagne van Amsterdam naar Maastricht. Het transport betreft 320 flessen champagne verpakt in veertig dozen. Elke doos weegt tien kilo en het totale factuurbedrag is € 5.760.
De ontvanger van de goederen noteert op de vrachtbrief het volgende:
• Twee dozen niet geleverd;
• Zes flessen gebroken.
Later blijkt dat de flessen gebroken zijn, omdat de druk in de flessen te groot was en ze spontaan ontploft zijn.

Tuinderij Groentezorg
Nelson is eigenaar van Tuinderij Groentezorg. Hij sluit contracten met bedrijven door heel Nederland, waar hij wekelijks grote manden met fruit en groente bezorgt voor het personeel. In een straal van tien kilometer rond zijn bedrijf brengt Nelson het fruit zelf rond. Hij haalt het fruit, de mest en andere bijbehorende artikelen zelf bij de groothandel. Voor de klanten die buiten een straal van tien kilometer zijn gevestigd, vervoert Dez Sneltransport het fruit.
Nelson heeft nu achttien maanden geleden een nieuwe Volkswagen Transporter gekocht voor de aankoopprijs van € 21.750.

Verzekeringen Tuinderij Groentezorg
• WAM-verzekering voor de auto met cascodekking;
• Inventaris/goederenverzekering;
• Eigenvervoersverzekering met G14 ‘evenementenclausule’.

Schade Tuinderij Groentezorg
Nelson veroorzaakt een aanrijding, terwijl hij net bij de groothandel vandaan komt met een grote partij aardbeien. Naast de aardbeien heeft Nelson ook nog kunstmest gehaald. Door de aanrijding zijn de zakken met kunstmest gaan schuiven en zijn een paar zakken gescheurd. De mest komt op de aardbeien terecht, waardoor deze niet meer verkoopbaar zijn. De inkoopprijs van de aardbeien bedraagt € 450,-, de verkoopprijs € 700.
Nelson zijn auto heeft grote schade. De huidige aanschafprijs van een Volkswagen Transporter is € 22.500. De verzekering kent een nieuwwaarderegeling van een jaar met een afschrijvingsregeling van 1% per maand na het eerste jaar. Daarnaast zijn de volgende gegevens beschikbaar over de schade:
Reparatiekosten € 15.750
Dagwaarde € 18.950
Restwaarde € 3.180

Nelson wil schappen in zijn auto timmeren, zodat hij het fruit en de groente kan beschermen tegen het schuiven in de auto. Hij leent regelmatig goederen via de buurtwebsite. Zo leent hij nu een cirkelzaag. Het lenen via de buurtwebsite is gratis en er zijn geen verplichtingen. Nelson bergt de cirkelzaag na gebruik op in een kast, die hij vervolgens afsluit. De cirkelzaag is ter beschikking gesteld door Anna.
In de nacht wordt er ingebroken bij Nelson en wordt de cirkelzaag gestolen. Nelson voelt zich niet verantwoordelijk voor de schade en wil niet betalen voor een nieuwe cirkelzaag voor Anna.

Bijlagen bij deze casus:

Evenementenclausule

Polisvoorwaarden eigenvervoersverzekering

Vraag 1
Dezmal neemt contact op met zijn adviseur Schadeverzekeringen Zakelijk en vraagt voor welk bedrag Dez Sneltransport maximaal aansprakelijk is.
Wat is het antwoord van de adviseur?
A. € 68
B. € 93,50
C. € 166,60
D. € 288
E. € 396
Toetsterm 2c.6: Beoordelen welke vervoercondities van toepassing zijn en in hoeverre de vervoerder aansprakelijk is.

Vraag 2
Nelson neemt contact op met zijn adviseur Schadeverzekeringen Zakelijk en vraagt welk bedrag de verzekeraar van de eigenvervoersverzekering aan Tuinderij Groentezorg uitkeert .
Wat is het antwoord van de adviseur?
A. € 0
B. € 450
C. € 540
D. € 700
Toetsterm 2e.16: Beoordelen of de transportrisico’s worden afgedekt.

Vraag 3
Nelson vraagt aan zijn adviseur of zijn auto total loss is na de aanrijding.
Wat is het antwoord van de adviseur?
A. “Ik mag u daar geen antwoord op geven.”
B. “Volgens mijn berekening is uw auto total loss.”
C. “Volgens mijn berekening is uw auto niet total loss.”
Toetsterm 2e.8: Beoordelen of de nieuwwaarde- en dagwaarderegeling, verzekeraarshulpdienst, de schadeherstelregeling en overige dekkingen op de motorrijtuigverzekering van toepassing zijn.

Vraag 4
Kan Nelson door Anna op grond van artikel 6:162 BW aansprakelijk worden gesteld voor de schade aan haar cirkelzaag?
A. Ja dat kan, Nelson had de cirkelzaag beter op moeten bergen.
B. Nee, dat kan niet, er is sprake van lenen.
C. Nee, er is immers geen verwijtbaar handelen aan de kant van Nelson.
Toetsterm 2c.2: Beoordelen welke zaken of belangen van de klant onder de dekking van materiële verzekeringen kunnen worden geschaard, inclusief alle aanvullende dekkingen.

Vraag 5
Dezmal somt enkele situaties op die risico’s met zich meebrengen. De risico’s kunnen worden onderverdeeld in de categorie:
A. Bezitsrisico;
B. Vermogensrisico;
C. Inkomensrisico.

Geef van onderstaande situaties aan onder welk risico ze vallen door middel van de juiste letter (het risico) achter het nummer (de situatie) te plaatsen.
Vul alleen een “A”, “B” of “C” in.
1. Dezmal gaat op de fiets naar een klant en komt ten val, waardoor hij zijn arm breekt.
2. Eén van de bedrijfswagens van Dez Sneltransport wordt gestolen.
3. Dez Sneltransport heeft problemen met een klant die zijn factuur niet wil betalen.
4. Als gevolg van een kleine brand in het kantoor van Dez Sneltransport raakt een computer zwaar beschadigd.
5. Een chauffeur van Dez Snetransport moet plotseling remmen voor stilstaand verkeer voor hem, waardoor de lading van een klant gaat schuiven en beschadigt.
1 = __
2 = __
3 = __
4 = __
5 = __
Toetsterm 3b.1: Risicoanalyse opstellen.

 

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Reageer op dit artikel