nieuws

Banken bereiden zakelijke klanten voor: betalen voor hun deposito’s

Branche 1520

Banken bereiden zakelijke klanten voor: betalen voor hun deposito’s

Het Nederlandse bedrijfsleven moet er rekening mee houden dat het binnenkort moet betalen voor bij de bank gestalde deposito’s. Zowel ABN Amro als ING heeft de algemene voorwaarden aangepast zodat de bank de negatieve marktrente kan doorberekenen aan klanten, aldus het FD vandaag.

Het FD meldt dat ABN Amro 70.000 zakelijke klanten dinsdag een brief heeft gestuurd met de boodschap dat geld op de bank de klanten geld gaat kosten. De bank heeft enkele honderdduizenden zakelijke klanten in Nederland en die zullen de komende tijd allemaal een dergelijke brief ontvangen, schrijft de krant.

ING zegt dat er ook naar gekeken wordt “en met deze marktomstandigheden ligt het wel voor de hand dat we dat kunnen gaan doen”, zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van Rabobank stelt dat volgens de huidige voorwaarden van de bank al negatieve rente in rekening zou kunnen worden gebracht, maar dat dat nu niet aan de orde is.

Negatieve spaarrente
Het is voor het eerst dat banken in Nederland stappen zetten om klanten een negatieve spaarrente te rekenen. Tot nu toe vragen banken naar eigen zeggen alleen de grootste depositohouders zoals pensioenfondsen om een vergoeding te betalen op spaargeld. In Duitsland betalen bedrijven al vaker rente op hun saldi. Een enkele bank brengt zelfs consumenten een negatieve spaarrente in rekening.

Klanten met weinig geld worden ontzien
ABN Amro schrijft dat klanten met relatief weinig geld op hun rekening zoveel mogelijk worden ontzien. Bijvoorbeeld door alleen boven een nader te bepalen saldo een negatieve rente te hanteren, zo citeert het FD uit de brief van ABN Amro.

Reageer op dit artikel