nieuws

Vijf vragen aan Jeroen Dijsselbloem: ‘Beleggers kijken nog altijd kritisch naar verzekeraars’

Branche 821

Vijf vragen aan Jeroen Dijsselbloem: ‘Beleggers kijken nog altijd kritisch naar verzekeraars’

Gisteren opende minister Jeroen Dijsselbloem het nieuwe kantoor van ASR. In de wandelgangen stelde am: nog een paar vragen over ASR, de rest van de aandelen en de les van Vivat.

Wat heeft het wel niet gekost om dit gebouw te renoveren?
Dijsselbloem: “Geen idee. We houden afstand en ASR heeft de ruimte om te ondernemen. We bemoeien ons als overheid niet met de bedrijfsvoering. Ze hebben hun plannen tot renovatie indertijd ingediend en die zijn goedgekeurd. Maar dat doet de NLFI, die de aandelen ASR in beheer heeft.”

U heeft nog altijd 60% van de aandelen ASR. Gaat dat proces van losmaken langzamer nu de markten ernstig verstoord worden door de Brexit-gevolgen?
“Nee, dat is niet te zeggen. We zitten sowieso in een lockup-period, waarin geen verdere tranches mogen worden verkocht. Waar we over een paar maanden staan kan niemand voorspellen. Ik hoop dat de markten dan weer versterkt zijn en vol vertrouwen. Dan zetten we de vervolgstappen. Ik zeg wel steeds dat ik geen haast heb. We gaan het op een zorgvuldige manier doen.”

Maakt u zich zorgen over de beursklappen die verzekeraars hebben gehad de afgelopen week?
“Ik denk dat de fundamentele situatie in de financiële sector wel veel beter is geworden. Er zitten in een deel van de sector alleen nog wel risico’s uit het verleden. Problemen uit de crisis die weggewerkt moeten worden en dus kijken beleggers nog steeds kritisch naar de financiele sector.”

U heeft in maart gezegd dat ASR openheid moest geven over de geheime woekerpolisschikkingen die zijn getroffen. De Consumentenbond eiste dat ook. Is dat op bevredigende wijze gebeurd?
“Ja, zo goed mogelijk. In nieuwe schikkingen worden geen geheimhouding bepalingen meer opgenomen. En van de oude schikkingen heeft ASR gezegd dat het zich niet zal beroepen op oude geheimhouding bepalingen. Maar het is aan de klanten om hun schikkingen vervolgens openbaar te maken. ASR kan niet eenzijdig in die oude schikkingen de geheimhouding aan de kant zetten. Dus binnen die juridische restricties zijn de verzekeraars daar zo goed mogelijk mee om gegaan. Verder gaan kan niet.”

U heeft de hele exercitie met Vivat gehad. Uiteindelijk is dat bedrijf verkocht aan Anbang. Heeft die transactie nog invloed gehad op hoe u ASR naar de beurs heeft gebracht?
“Nee, het zijn onvergelijkbare bedrijven. ASR is echt een gezond bedrijf. Is ook niet gered omdat het in de problemen was gekomen. Dat was bij SNS Reaal wel anders. Dat bedrijf had twee heel zwakke plekken. Het ene was vastgoed, dat we nu verkocht hebben. En een verzekeraar met veel problemen, die door Anbang is overgenomen. Zonder winst voor de overheid overigens. Er is geen les geleerd.”

Reageer op dit artikel