nieuws

Leiderschap: ‘focus creëren’ is op alle vlakken winst

Branche 377

Leiderschap: ‘focus creëren’ is op alle vlakken winst

De haven van Rotterdam is met zijn grote volumes en immense zeeschepen marktleider in Europa. “Maar dat is lang niet meer vanzelfsprekend”, vertelde Wendy van Hamburg, afdelingshoofd Projecten binnen de hoofdafdeling Port Development van Havenbedrijf Rotterdam. Tijdens de laatste keukentafelsessie op 31 maart 2016 in het World Port Center Rotterdam nam ze pensioenadviseurs mee in de wereld van massagoed, containerterminals én klantgerichtheid.

“We hebben als Havenbedrijf te maken met razendsnelle ontwikkelingen. Het aandeel fossiele brandstoffen – kolen, olie – in de haven is fors, maar voor hoe lang nog? En hoe gaan we dan die koppositie houden? Dat vraagt om investeren. Niet alleen in dienstenaanbod of infrastructuur, maar ook in medewerkers.”

‘Waarom is dat een prachtig idee?’
Medewerkers en hun managers ‘mee krijgen’ in de vaart der volkeren is voor Wendy dagelijks werk. Ruimte bieden aan hun ideeën is daarbij een voorwaarde. “De kunst is om niet te blijven hangen in ‘Prachtig idee, klinkt goed’, maar om daadwerkelijk stappen te zetten. Om de waarom-vraag te stellen: waarom zouden we met dat idee aan de slag gaan, wat voegt het toe? Verdien ik er wat mee? Wat moet ik ervoor doen? Welke partners heb ik ervoor nodig? Als je jouw idee SMART maakt, kom je erachter of er muziek in zit.”

Vitaliteit als pijler van duurzaam succes
Wendy deed dit bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een intern Vitaliteitsprogramma. “Kort door de bocht: er moest een fitnesscentrum komen, gewoon hier in huis. Waarom? Niet om het sporten zelf, maar om mensen scherp en gezond houden. Dat levert op dat ze het hoofd kunnen bieden aan alle ontwikkelingen die op ons afkomen. De aanvankelijke scepsis die er was – “dan staat er straks zeker in mijn jaarplan dat ik 5 kilo moet afvallen” – hebben we door een positieve boodschap weten om te draaien in enthousiasme. We lieten namelijk zien dat het niet zozeer om dat fitnesscentrum ging, maar om vitaal en fit blijven. En dat we hen daarbij zouden helpen: ‘Sporten kun je gewoon op kantoor, in een gloednieuw fitnesscentrum, daar hoef je de deur niet voor uit. En vers fruit is er voor jou in overvloed, op elke afdeling, elke dag’.” Daarmee is vitaliteit 1 van de pijlers geworden, waarmee het Havenbedrijf duurzaam succes wil boeken.

Focus creëren met deze tips
Verandering in gang zetten, heeft volgens Wendy alles te maken met focus en richting geven, “zodat je met z’n allen weet waar je naar op weg bent.” Deze 6 aspecten zijn daarbij belangrijk:

  1. Formuleer een missie. “Zelfs als die zeer summier of algemeen is. Een missie helpt je om een antwoord te geven op de vraag: waartoe zijn wij op aarde?”
  2. Stel een ondernemingsstrategie op “en formuleer daar, liefst samen met een grote groep mensen, doelen bij. Dan weet je allemaal waar je elke dag naartoe werkt.”
  3. Stel scenario’s op, zoals ‘Wat als er nieuwe wetgeving komt?’ Of ‘Wat als klanten die nieuwe technieken van je eisen?’ “Want in deze tijden weet je gewoon niet welke kant het precies op gaat. En belangrijk, maak je antwoorden concreet: wat betekent zo’n scenario voor je product, je medewerkers, je manier van werken, je klanten?”
  4. Werk samen met anderen “en vind niet steeds het wiel opnieuw uit. Zonde van je tijd. Leer van anderen, pik er die dingen uit die je voor jezelf kunt gebruiken en zie kennisdeling niet als een bedreiging.”
  5. Geef medewerkers de ruimte om nieuwe ideeën te bedenken “en hecht waarde aan de jongeren in je onderneming, de ‘generatie Z’. Die zijn opgevoed met de onbegrensde mogelijkheden van digitalisering.”
  6. Vertaal ideeën naar oplossingen “en maak ze stuk voor stuk SMART.”

Benieuwd naar de andere Keukentafelsessies over leiderschap? Een overzicht met de (video)verslagen vind je hier.

Over De Keukentafelsessie met Wendy van Hamburg

Reageer op dit artikel