nieuws

Kritiek op werkwijze AFM bij opleggen boete

Branche 1871

Kritiek op werkwijze AFM bij opleggen boete

PwC zet vraagtekens bij de manier waarop de AFM toezicht houdt. De accountantsorganisatie heeft donderdag officieel bezwaar aangetekend tegen een boete die de toezichthouder eerder dit jaar oplegde. Dat meldt het Financieele Dagblad. Bijzonder is dat het PwC niet om de boete gaat, maar om de manier waarop de AFM toezicht houdt.

De AFM moet nu eerst het bezwaar van PwC beoordelen. Als de toezichthouder niet toegeeft, dan is een rechtszaak te verwachten. PwC wil namelijk dat een onafhankelijke instantie zich uitspreekt over de manier waarop de AFM tot een boete komt.

Dossiers
De toezichthouder heeft in het geval van PwC een tiental dossiers onderzocht en op grond van de tekortkomingen daarin geconcludeerd dat het stelsel voor kwaliteitsbewaking van PwC niet deugt en dat de accountantsorganisatie tekort is geschoten in haar zorgplicht. PwC vindt, aldus het FD, dat de AFM niet zo maar vanuit vermeende fouten in de individuele dossiers kan concluderen dat de organisatie haar zorgplicht heeft verzaakt. De accountantsorganisatie beschikt over een stelsel van kwaliteitsbewaking en de AFM heeft niet duidelijk gemaakt waar dat stelsel tekort is geschoten.

Doortrekken
Monique van Dijken-Eeuwijk, een in toezicht gespecialiseerde advocaat bij NautaDutilh, zegt tegen het Financieele Dagblad dat de AFM moet nadenken over een andere wijze van toezicht houden. “Als de AFM een accountantsorganisatie het verzaken van de zorgplicht verwijt dan moet zij iets van het kwaliteitsstelsel vinden en dat ook staven. Het enkel doortrekken van een observatie in een wettelijke controledossier volstaat niet.” Bij kritiek op individuele dossiers, en dus op individuele accountants, kan de AFM beter een klacht indienen bij de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants, zegt zij.

Reageer op dit artikel