nieuws

Jos Baeten: ‘Het nieuwe ASR-kantoor staat voor de transformatie die we doormaakten’

Branche 4046

Jos Baeten: ‘Het nieuwe ASR-kantoor staat voor de transformatie die we doormaakten’

Woensdagmiddag werd het nieuwe ASR-pand door grootaandeelhouder Jeroen Dijsselbloem van Financiën geopend. Ceo Jos Baeten was apetrots. Dijsselbloem roemde de transparantie van het gebouw. “Dat is zoals alle verzekeraars zouden moeten zijn.”

De minister van Financiën verrichtte de officiële opening van het ASR-pand en liet meteen weten dat het enige dat niet duurzaam aan ASR is de staatsdeelneming is. “Ik wil er vanaf”, zei Dijsselbloem tijdens het feestje. “Maar wel op een verstandige en verantwoordelijke manier. Gezien de huidige omstandigheden zitten de staat en ASR nog wel even aan elkaar vast.”

Laat anderen meekijken
Dijsselbloem roemt de openheid en transparantie van het nieuwe gebouw. “Dit gebouw ademt de gedachte dat je transparant wil zijn. Laat anderen maar meekijken. Die openheid zou ik graag ook terug zien bij de hele financiële wereld. Ik proef ook echt bij ASR dat de klant centraal staat.”

Van somber en donker naar transparant en inspirerend
Jos Baeten was apetrots op zijn nieuwe kantoor en vertelde dat het zijn vijfde kantoor was in de 36 jaar dat hij bij ASR en de voorlopers werkt. “Toen ik in 2005 op deze plek in Utrecht begon was dit een somber en donker kantoor. Nu is het een transparante en inspirerende omgeving geworden. Deze renovatie staat voor de transformatie die we als ASR doormaakten. We staan midden in de samenleving, zijn zelfbewust en transparant. We durven ook kwetsbaar te zijn.”

Van 15 locaties naar één
Na twee jaar voorbereiding en drie jaar verbouwen is er op de plek van het oude Amev-huis een nieuw kantoor gebouwd. Het mag geen nieuwbouw heten, maar er is behoorlijk ingrijpend verbouwd. ASR is daarbij van 15 locaties in 2008 naar één locatie nu gegaan. Daarmee moest, volgens Baeten (foto beneden), ook één cultuur geschapen worden.

jos

Te veel puin
Baeten: “We hadden hier weg kunnen gaan, maar dan hadden we 83.000 m2 leegstand toegevoegd. Al in 2009 vonden we dat geen verantwoorde keuze. Slopen en iets nieuws bouwen? Nee, dat zou zo veel puin opleveren. Dat was ook geen optie.”

Nu heet het een renovatie, maar alles is om gegooid. Niemand heeft nog een eigen kamer. Baeten: “Het kantoor heeft  een huiselijke en professionele sfeer.”

De architect is overigens dezelfde architect die ook het Ministerie van Financiën van zijn donkerte en somberheid heeft verlost, Jeroen van Schooten. De vaktitel Intermediair koos het ASR-kantoor al tot beste kantoorpand van Nederland. Omdat het zo duurzaam en prettig is.

Baeten: “Er zijn nu 2.800 werkplekken. Bij de sloop kwam 23 miljoen kilo puin vrij dat voor 98% is hergebruikt, onder andere in fietspaden. Het meest trots ben ik op de energiebesparing  die we bereikt hebben. We gebruiken nu 56% minder energie dan in het oude pand. We zijn van energielabel G naar energielabel A++  gegaan.”

Een deel van de besparingen zegt ASR in Utrechtse scholen te willen stoppen die goede plannen hebben om hun duurzaamheid te vergroten.

Reageer op dit artikel