nieuws

Henk Nijboer: ‘Ik ben oprecht bezig de financiële sector gezond te maken’

Branche 1915

Henk Nijboer: ‘Ik ben oprecht bezig de financiële sector gezond te maken’

“Een gezonde financiële sector is essentieel voor de economie, voor werkgelegenheid. Ik ben dan ook zeker weer beschikbaar als Kamerlid, zou het een eer vinden en ik heb een sterke voorkeur voor Financiën.” Dat zegt Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA in een interview met De Financiële Telegraaf.

Hij zegt daarin dat de financiële crisis is veroorzaakt door een ongezonde sector. Roekeloosheid, de verkoop van onverantwoorde producten en veel te lage buffers bij kwetsbare banken. “Ik heb me daar bewust op gericht,” zegt Nijboer, die nog niet tevreden is. Het Kamerlid roert zich regelmatig in discussies die financieel dienstverleners aangaan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van advies.

Stijl
Over zijn stijl zegt hij: “Ronald Plasterk was mijn voorganger als woordvoerder Financiën van de partij, die was ook streng. Paul Tang daarvoor idem dito. Ik zie wel een kentering in het regeerakkoord, waar maatregelen als het provisieverbod, hogere buffers bij banken, de strengste bonuswetgeving van Europa en een verankering in de wet van zorgplicht zijn vastgelegd.’

Buffers
Hij vindt de buffers die banken moeten aanhouden nog steeds niet hoog genoeg. “Die 4% is een eerste stap. We moeten richting 10%. Uiteindelijk moet een aandeelhouder opdraaien voor verliezen van banken, niet de belastingbetaler. Dat laatste is in Nederland met ABN Amro en SNS Bank wel gebeurd. En ING had ook miljarden steun nodig.”

Bankiers
Nijboer zegt in het interview ook dat hij na de verkiezingen weer beschikbaar is als Kamerlid en een voorkeur heeft voor Financiën. “Ik ben oprecht bezig om de financiële sector gezond te maken. De sector is nog niet gezond, maar een gezonde financiële sector is essentieel voor de economie, voor werkgelegenheid. Ik ben dan ook zeker weer beschikbaar als Kamerlid, zou het een eer vinden en ik heb een sterke voorkeur voor Financiën.”

Woekerpolissen
Nijboer laat aan de Financiële Telegraaf weten dat hij de inspanningen van de beroepsgroep accountants kan waarderen. “Accountants zijn na de nodige kritiek zelf aan de slag gegaan. Accountants hebben ondermaats werk geleverd, en tijd gekregen om zelf orde op zaken te stellen. Die kans hebben ze gepakt. Dat verschilt nogal van bankiers en verzekeraars. Die belijden de makkelijke dingen met de mond, maar verzetten zich maximaal tegen woekerpolissen of compensatie voor derivaten die ondernemers zijn aangesmeerd.”

Reageer op dit artikel