nieuws

Aantal Belgische tussenpersonen daalt opnieuw fors

Branche 1677

Aantal Belgische tussenpersonen daalt opnieuw fors

Het aantal verzekeringstussenpersonen in België daalt snel. In 2015 verdwenen er opnieuw 1.483 inschrijvingen uit de registers. Dat staat in het jaarverslag van de FSMA, de Belgische AFM.

Op 31 december 2015 waren er 13.270 verzekeringstussenpersonen ingeschreven in het register van de verzekerings- en herverzekeringstussenpersonen. Dat zijn er 1.483 minder dan op 31 december 2014. In België is het aantal tussenpersonen de afgelopen twintig jaar gehalveerd. In 1995 waren ze nog met ruim 28.000.

Beschermd
De FSMA laat in het jaarverslag ook weten streng toezicht te houden op de beschermde term ‘financieel planner’. Eind 2014 trad een wet in werking die het statuut en het toezicht op onafhankelijk financieel planners regelt. Alleen ondernemingen met het statuut van ‘onafhankelijk financieel planner’ mogen zich aan het publiek in België voorstellen als onafhankelijk financieel planner en in hun maatschappelijke of commerciële naam de woorden ‘financieel planner’ of soortgelijke woorden woorden gebruiken.

Zestien tussenpersonen
Verzekeringstussenpersonen mogen de activiteit van financiële planning wel uitoefenen, maar in hun maatschappelijke of commerciële naam niet die beschermde woorden gebruiken. Ook mogen geen synoniemen of woorden in de benaming voorkomen die erop duiden dat de onderneming raad geeft over het optimaliseren van het vermogen van de cliënt en dus aan financiële planning doet. De FSMA schreef in 2015 zestien tussenpersonen aan met het verzoek om de naam van de onderneming aan te passen. Het ging dan om woorden in de naam zoals ‘financial planning’, ‘finplan’, ‘finaplan’, ‘europlan’ of ‘vermogensplan’.

Reageer op dit artikel